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UNITED STATES ENVIRONMENTALPROTECTIONAGENCY

WASHINGTON, D.C. 20460

SEP 3 0 2004
OFFICE OF

ENFORCEMENT AND

COMPLIANCE ASSURANCE

Mr. Joseph Kubsh
Deputy Director
Manufacturers of Emissions Controls Association
1660 L St. NW, Suite 1100
Washington DC, 20036

Dear Mr. Kubsh:

This is in response to your inquiries to the U.S. Environmental Protection Agency (BPA)
regarding the sale and use of aftermarket catalytic converters (AMCC) that comply with the State
of California "Optional Evaluation Procedures for New Aftermarket Non-Original Equipment
Catalytic Converters in Motor Vehicles Equipped With On-Board Diagnostic (OBD-II) Systems"
(California AMCC/OBD-II procedures). In those inquiries, you requested clarification of EPA's
policy regarding the use of aftermarket converters on motor vehicles outside of California that
have been demonstrated to comply with the California AMCC/OBD-IIprocedures, and you
offered to work with EPA to develop a federal AMCC program for OBD-II equipped vehicles.

As you know, EPA issued a Notice of Proposed Enforcement Policy regarding the "Sale
and Use of Aftermarket Catalytic Converters," 51 Fed. Reg. 28,114 (Aug 5, 1986) (BPA AMCC
policy) that established performance and use criteria for AMCCs, and associated recording
keeping and reporting requirements. Under this policy, EPA stated that the sale and installation
of AMCCs that met all the requirements of the policy would not be consider a violation of the
"tampering prohibition" under Section 203(a)(3) of the Clean Air Act (Act). The EPA AMCC
Policy remains in effect today.

The EPA AMCC Policy does not address or contain demonstration or performance
requirements for vehicles equipped with OBD-II. In response to industry requests for
clarification regarding the applicability of the EPA AMCC Policy to OBD-II equipped vehicles,
EPA issued a letter on August 2,2000. That letter stated that AMCCs meeting the requirements
of the EPA AMCC policy may be installed on vehicles equipped with OBD-II systems.
However, if the Malfunction Indicator Light (MIL) illuminates and the OBD-II code indicates a
failure of the AMCC during the 25,000 mile AMCC warranty period, the AMCC must be
covered under warranty. This interpretation remains in effect for any AMCC meeting the
requirements of the EPA AMCC policy.
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The CaliforniaAMCC/OBD-II procedures, publishedin December, 2001 on an interim
basis, contain significantnew testing, aging, reporting and auditing requirements to ensure the
performance and durabilityof such converters. AMCCs meeting this policy may be installedon
OBD-II vehicleswithout incurring liabilityunder the Californiatamperingprohibition.

We believe the CaliforniaAMCC/OBD-II procedure is at least as stringent as the EPA
AMCC policy, and probably is more stringent. As a result, we believe that compliancewith the
CaliforniaAMCC/OBD-II procedures is equivalentto compliancewith the EPA AMCC policy.
Therefore, on an interimbasis, EPA will allow the sale and installationoutside of Californiaof
AMCCs that have been approved by Californiaunder their AMCC/OBD-II procedures. Under
this interimpolicy, EPA willnot issue separate approvals of these AMCCs. However,
manufacturers of these AMCCs must submit to EPA copies of the Californiaapproval, and
copies of all informationrequired to be submittedto Californiaunder their procedures, including
informationon testing, production audits and corrective actions proposed. This information
must be sent to Steve Albrink,EPA Certificationand ComplianceDivision(6403J), 1200
PennsylvaniaAve. NW, Washington,DC, 20460.

Thus, manufacturers and installershave two options for AMCCs that may be installedon
OBD-II vehiclesoutside of California:

. AMCCs that meet the requirements of the EPA AMCC policy, provided the
AMCC warranty is honored when the OBD-II system indicatesa catalyst
malfunction during the 25,000 milewarranty period; and

. AMCCs that meet the requirements ofthe CaliforniaAMCC/OBD-II procedures,
provided the AMCC warranty is honored when the OBD-II system indicatesa
catalyst malfunctionduring the 25,000 milewarranty period, and provided that the
informationdescribed above is submitted to EPA.

EPA will evaluate the Californiaprocedures more fullyto determine if any or all ofthese
procedures and requirements should be required for AMCCs used outside of California. We will
contact you for further discussionson this subject. If you have further questions, please contact
Ms. Anne Wick of my staff at 202-564-2063.

Sincerely

~
George Lawrence, Chief
Mobile Source Enforcement Branch
Air EnforcementDivision


