AGENDA

"Strengthening EPA and Tribal Partnerships in the CWA 106 and 319 Programs" National Water Quality Monitoring Council Conference Sheraton Downtown Hotel in Denver, CO Monday April 26th, 8:00 am to 11:30am Plaza Room 5

8:00 a.m. Welcome

- 10 minutes Nancy Arazan, EPA HQ
- Introduce speakers and attendees. Provide overview of topics covered for the morning, and briefly discuss resources available 106 and 319 guidance, etc.

8:10 a.m. Opening Prayer

8:15 a.m. Linkage between the CWA 106 and 319 Programs

• 15 minutes – Audrey Johnson, EPA R9

8:30 a.m. Kaibab Band of Paiute Indians CWA Section 106 and Section 319 Programs

• 15 minutes – Sarah Burger, Kaibab Band of Paiute Indians

8:45 a.m. 106 Reporting Requirements and Water Quality Performance Measures

- 45 minutes Audrey Johnson, EPA R9 and Mari Nord, EPA R5
- Discuss monitoring strategy, water quality assessment, SP-14, and WQX/Storet

9:30 a.m. Can you sample my water? A Volunteer Domestic Well Monitoring Project

• 15 minutes – Denise Jensen, Winnebago Tribe of Nebraska

9:45 a.m. Break

10:00 a.m. The Watershed Based Planning Approach

- 50 minutes Tom Davenport, EPA R5
- Benefits of planning, monitoring, and implementing water quality programs on the watershed scale

10:50 a.m. Leveraging Funding

• 10 minutes – Mitra Jha, EPA R8

11:00 a.m. Tribal participation in the National Lakes Study

• 30 minutes -- Gretchen Watkins, Lac du Flambeau Tribe of Band of Lake Superior Chippewa Indians

11:30 a.m. Closing/Wrap-up