
December 18, 2001 

Mr. Rick Moore

Air Quality Program Officer

Grand Canyon Trust

2601 North Fork Valley Road

Flagstaff, Arizona 86001


Dear Mr. Moore:


I am writing in response to your letter of March 12, 2001, in which you submitted 
comments on behalf of the Grand Canyon Trust (GCT) identifying a number of concerns about 
how the Arizona Department of Environmental Quality (ADEQ) is administering its title V 
program. As you noted in your letter, your comments were based on the review of the permit for 
the Cholla power plant, issued January 19, 2000. We have evaluated your comments on the 
Cholla permit and have enclosed our responses with this letter. In summary, we have determined 
that the Cholla permit is consistent with title V and is not symptomatic of program deficiencies. 
Our conclusions are more fully explained in the enclosed document. 

In addition to your comments regarding the Cholla permit you noted that EPA had not 
commented on it at the conclusion of our review period. Please be aware that, unless we have 
specifically made a statement to the contrary, the lack of EPA comment on any particular permit 
should not be interpreted as an EPA finding that there is no cause for comment. Because of 
limited resources, we are unable to review every part 70 permit that is issued. We did not review 
this particular permit during our standard 45-day comment period. 

Thank you for your interest and involvement in this process. We believe that one of the 
great contributions of the title V program is to facilitate public participation in the permitting 
process. We hope that you will continue to take part in the review of title V permits. 

Sincerely, 

/s/ 

Jack P. Broadbent, Director 
Air Division 

Enclosures 

cc: Nancy Wrona, ADEQ 



EPA Response to Comments Submitted by Grand Canyon Trust 
Regarding Implementation of ADEQ’s Title V program 

1.	 GCT Comment: Cholla is required to undertake compliance tests because it is choosing 
not to use the COMS [continuous opacity monitoring system] for “compliance purposes.” 
The permit then allows Cholla to fulfill that obligation by conducting one Method 9 test 
annually. Cholla has continuous monitors and the facility must look at the COMS data 
when determining whether it is in compliance, and it must submit reports to the State 
when the COMS show a violation of an applicable standard. 

EPA Response:  We agree with the commenter’s assertion that sources must evaluate 
data from continuous emission or opacity monitors when determining compliance and 
must submit reports when the COMS shows a violation (or deviation) from an applicable 
standard. As explained below, we find that Cholla’s permit is consistent with these 
requirements. 

Certifications. In the preamble to the Federal Register notice that finalized EPA’s 
credible evidence revisions, EPA discussed the use of credible evidence in compliance 
certifications: 

“... if a source becomes aware of other material information that indicates that an 
emission unit has experienced deviations ... or may otherwise be out of 
compliance with an applicable requirement even though the unit’s permit 
identified data indicates compliance, the source must consider this information, 
identify and address it in the compliance certification, and certify accordingly. 
This ensures, among other things, that sources will not certify compliance in 
circumstances where doing so would constitute a violation of CAA section 113(c) 
and 18 U.S.C. 1001, which prohibits a source from knowingly making a false 
certification or omitting material information, or a violation of other prohibitions 
on fraud. EPA emphasizes, however, that its purpose here is to make clear that 
sources may not ignore obvious relevant information. 

See 62 FR 8319, February 24, 1997. 

The Cholla permit requires both an annual method 9 test and the continuous operation of 
a COMS for each of the four steam boiler units 1, 2, 3 and 4 to determine compliance 
with applicable opacity limits in conditions II.A.1, III.A.1, V.A.1 and VI.A.1 of 
Attachment “B,” respectively. See conditions II.D.1 and II.C.1.a. and II.C.1.d.(2)(c), 
which include opacity testing and monitoring requirements for steam boiler unit 1, and 
analogous conditions that apply to the other three steam boiler units (sections III, V , and 
VI of the permit). The permit does not contain conditions that allow the permittee to 
disregard data generated by COMS or that indicate method 9 is the exclusive means for 
determining compliance with these limits. Cholla is therefore required to look at the 
COMS data, which qualifies as “obvious relevant information,” when determining its 



compliance status with respect to the above cited opacity limits. If the data indicate that 
the unit has exceeded the opacity limit, Cholla must include that information in its 
compliance certification. 

Reporting. The permit has two sets of reporting requirements. These conditions require 
that Cholla must report COMS data that indicate the source has exceeded an opacity 
limit. The first set of reporting requirements, found in Attachment A, Section XI of 
Cholla’s permit, set out the general requirements for reporting of excess emissions and 
permit deviations that apply to the facility. Telephone or facsimile reports of excess 
emissions are required by condition XI.A, Excess Emissions Reporting, within 24 hours 
of occurrence and detailed written notification must be submitted within 72 hours. 
Condition XI.B of Attachment A, Permit Deviations Reporting, requires that permit 
deviations (which are defined as failure to meet a permit term or condition and are not 
necessarily violations), must be reported to the Director by certified mail, facsimile, or 
hand delivery within two days of the time the permittee learns of the deviation. Failure to 
report exceedences of the opacity standard as indicated by COMS data would be a 
violation of these permit conditions. 

In addition to the reporting requirements described above, Attachment B, condition 
II.C.1.e. requires that the facility must: 1) report emissions exceeding an emission 
limitation or standard as deviations in accordance with condition XI. B. of Attachment A, 
i.e., by certified mail, facsimile, or hand delivery within 2 days of the time the permittee 
learns of the deviation; and 2) record and submit to ADEQ on a quarterly basis any excess 
emissions detected by the COMS and CEMS from each of the 4 steam boiler units. 
These reporting requirements are in addition to the semi-annual compliance certification 
reports outlined in condition VII of Attachment “A.” Analogous conditions apply to each 
of the other steam boiler units.  See sections III, V , and VI of the permit. COMS data 
showing an exceedence of the opacity limit must be reported under both of these 
provisions. 

ADEQ has provided EPA with their interpretation of the compliance certification and 
record keeping requirements with respect to the opacity standards in the Cholla Permit 
(see enclosed letters from Nancy Wrona dated November 21, 2001 and December 13, 
2001). We have found ADEQ’s intepretation to be consistent with our own. 

2.	 GCT comment: EPA has issued guidance that startup and shutdown "should be 
accounted for in the planning, design, and implementation of operating procedures for the 
process and control equipment" and that any exceptions should be "narrowly-tailored" 
and that "control strategy for this source category must be technically infeasible during 
start up and shutdown". Yet even though control technologies exist to control emissions 
during startup and shutdown, ADEQ offers a blanket exemption for them. 

In Section XVII, "Performance Testing Requirements," the permit states: 

Performance tests shall be conducted during operation at the maximum possible 



capacity of each unit under representative operational conditions unless other 
conditions are required by the applicable test method or in this permit… 
Operations during startup, shutdown and malfunction shall not constitute 
representative operational conditions unless otherwise specified in the applicable 
standard. 

This effectively exempts startup and shutdown from any performance tests for 
"determining compliance with an applicable standard". 

EPA response: ADEQ permits contain a general condition that requires performance 
tests to be conducted under representative operational conditions, which are defined to 
exclude startup, shutdown and malfunction (SSM). This is a standard approach to 
performance testing, and is in fact what EPA requires in its NSPS general provisions and 
is a part of ADEQ’s approved state implementation plan. (See 40 CFR 60.8(c) and R9-3-
312, which is enclosed.) This provision ensures that source tests are not conducted while 
a unit is operating in a mode that is not representative of typical operations. EPA does 
not consider continuous monitors to be performance tests and the permit requires 
operation of the COMS while each steam boiler unit is in use, including during periods of 
non-representative operation. 

While Cholla’s permit does require that performance tests occur during representative 
operational conditions, it does not excuse or allow violations of permit limits that apply 
during non-representative operating conditions nor does it exclude the use of other 
credible evidence for determining compliance with emissions limitations during non-
representative periods of operation. 

Furthermore, Title V does not impose controls; rather, controls are required under 
applicable requirements, if any, such as NSR or an NSPS. In this case, the applicable 
requirement, NSPS Subpart D, does not specifically require additional controls during 
SSM.  However, conditions III.B.2.a, b and c, V.B.2.a, b and c, VI.B.2.a, b and c of 
Attachment B do contain operational requirements for the existing control devices during 
periods of SSM to ensure that the permittee satisfies the requirement in 40 CFR 60.11(d) 
to “at all times, including periods of startup, shutdown, and malfunction, owners and 
operators shall, to the extent practicable, maintain and operate the affected facility 
including associated air pollution control equipment in a manner consistent with good air 
pollution control practice for minimizing emissions.” 

3.	 GCT comment: Cholla has scrubbers on Units #1, #2, and #4. Both Units #1 and #2 
have sulfur dioxide removal efficiency standards (80 % and 90 %, respectively), but no 
such standard is included for Unit #4, the largest unit at the facility. 

EPA response: According to ADEQ (see enclosed letter from Prabhat Bhargava dated 
August 31, 2001), the SO2 removal efficiency requirements on Units 1 and 2 were 
imposed as part of a settlement of an enforcement action brought against the source. 
Conditions II.A.3.b and III.A.3.b of Attachment B cite the origin and authority for the 



SO2 removal efficiency requirements for each of these units as originating in the 
respective installation and PSD permits for Units 1 and 2. Unit 4, however, is 
grandfathered from PSD, and is subject only to NSPS subpart D and a 0.8 lb 
SO2/MMBtu limit derived from A.A.C. R18-2-903.1 (as cited in Condition VI.A.3. of 
Attachment “B”). It was not part of the enforcement action and is not subject to a SO2 
removal efficiency requirement. 


