
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, D.C. 20460


February 13, 1978


OFFICE OF ENFORCEMENT 

MEMORANDUM 

SUBJECT: PSD Applicability Determination 

FROM: Director Division of Stationary Source Enforcement 

TO: Stephen A. Dvorkin, Chief General Enforcement Branch - Region II 

This is in response to your request dated January 12, 1978, 
concerning the applicability of the regulations for prevention of 
significant deterioration (PSD) to the Virgin Islands Refinery 
Corporation's (VIRCO) petroleum refinery to be located on St. 
Croix, U.S. Virgin Islands. The question at issue is whether 
VIRCO had commenced construction of the refinery prior to 
June 1, 1975. 

Commenced, as it was defined on June 1, 1975, means that 
an owner or operator has undertaken a continuous program of 
construction or modification or that an owner or operator has 
entered into a contractual obligation to undertake and complete, 
within a reasonable time, a continuous program of construction or 
modification. This definition has been refined to apply to on-site 
construction (See memos from Roger Strelow to Regional 
Administrators dated December 18, 1975 and April 21, 1976, 
copies attached). Therefore, only significant and continuous site 
preparation work such as major clearing or excavation or 
placement, assembly, or installation of unique facilities or 
equipment at the site should be considered a program of 
construction or modification for purposes of Section 52.21(b) (7). 

While the question at issue is whether VIRCO commenced 
construction prior to June 1, 1975, it breaks down into two areas: 
1) Has VIRCO undertaken a program of continuous construction, 
or 2) has it entered into a contract to undertake a continuous 
program. It is not enough that a major source has purchased a site to 
qualify for exemption from the PSD permit. If this were true many major 
companies with large land holdings could avoid the PSD requirements 
by virtue of owning these potential sites. Even if the site clearing, 



which VIRCO has accomplished to date, satisfies the contentions 
in Strelow's memo, it is my opinion that VIRCO could not have 
undertaken a continuous program of on-site construction in light of 
the fact that they have not resumed their construction for a period 
in excess of two and one-half years. 

It appears from item #2 in your memo that VIRCO's 
liability under their site preparation contract is limited to $250,000. 
However, liability pursuant to a liquidated damages provision, 
should VIRCO cancel the contract entirely, is a different issue 
from how much liability VIRCO could incur for site preparation 
work done without its written approval. It is our position that the 
$250,000 does not constitute a significant expenditure. However, 
should there be a large difference in liability incurred by VIRCO 
resulting from cancellation of the contract this issue may be 
re-opened. 

In summary, based on the information submitted in your 
memo, it is the determination of this office that VIRCO will not 
suffer a significant loss should they be unable to construct this 
source at this site. This is provided, as discussed previously that 
the figures in item #2 of your memo do not significantly change. 
Therefore, I believe that the proposed VIRCO petroleum refinery 
has not commenced construction and is subject to the PSD 
regulations. Further, VIRCO, should they not obtain a PSD permit 
prior to March 1, 1978, will be subject to the new PSD 
requirements as proposed on November 3, 1977. 

If you have any additional questions or comments, please 
contact Rich Biondi (755-2564) of my staff. 

Edward E. Reich 

Attachment 
cc: Mike Trutna - CPDD 

Note: Although this determination was made based on the 
definition of "commenced" contained in 52.21 (b)(7), the results of 
this decision would not have been altered had the definition 
contained in the Clean Air ActAmendments (Section 169(2)) been 
used instead. 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

OFFICE OF 
AIR AND WASTE MANAGEMENT 

DATE: April 21, 1976 

MEMORANDUM 

SUBJECT: PSD Regulations - Interpretation of "Commencement of 
Construction" 

FROM: 	 Roger Strelow, Assistant Administrator 
for Air and Waste Management (AW-443) 

TO: Regional Administrators 

Because several questions have been raised about my memo of 
December 18, 1975 on the above-referenced subject I would like 
to stress one basic point and clarify another. 

A. The "Contract" Exemption. For a contractual obligation 
to qualify a source for an exemption, 40 CFR 52.21(b) (7) 
requires that the obligation be for a "continuous program of 
construction or modification." Page 1 of my December 18 memo 
states that ordinarily, "only significant and continuous site 
preparation  work, such as major clearing or excavation or 
placement, assembly, or installation of unique facilities or 
equipment at the site  should be considered a 'program of 
construction or modification'." 
(Emphasis added). 

Thus, as a general rule, for one to qualify for the 
contractual exemption,  he must have contracted for continuous 
on-site construction work. The discussion in the first full 
paragraph on page 3 of my December 18 memo is not  intended 
to provide exceptions to this general rule. That discussion relates 
to situations in which even though  a "contract" for on-site work 
were executed prior to June 1975, the "contract" might still not 
qualify  the source for an exemption. 

Accordingly, the mere fact that a source had contracted for the 
fabrication of a piece of equipment prior to June 1975 (i.e., placing an 
order for a boiler) would not  ordinarily exempt the source. Only if a 
non-site-work contract could fit within the "irrevocably committed" 



2 

exception (discussed in the first full paragraph on page 2 of my 
December 18 memo) would it qualify the source for an 
exemption from review. As my memo indicates, such situations 
should be "rare." 

B. Permits Under 40 CFR 51.18.  I did not intend to state 
that as an iron-clad rule, a source which had not received a 
51.18 permit would be subject to PSD review. Since this is a 
reasonable inference from the discussion at the top of page 2 of 
my December 18 memo, I should clarify the matter. 

What I did intend to say was that the absence of a 51.18 
permit should be considered as a relevant factor  in determining 
whether a source could meet the "irrevocably committed" 
exception (discussed in the first full paragraph on page 2 of my 
December 18 memo). A source's arguments regarding an 
"irrevocable commitment" would have to be looked at extremely 
skeptically if it had not yet even obtained a 51.18 permit. 

I should note in concluding this point that the presence  of a 
51.18 permit, by itself, neither constitutes the commencement of 
construction nor an "irrevocable commitment" to do so. 

cc: 	 Regional Air Division Directors 
Regional Counsel 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

DATE: December 18, 1975 

MEMORANDUM 

SUBJECT: PSD Regulations - Interpretation of 
“Commencement of Construction” 

FROM: 	 Roger Strelow, Assistant Administrator for Air 
and Waste Management (AW-433) 

TO: Regional Administrators 

This memorandum provides guidance on how the phrase 
"commence" as that term is used in EPA's regulations to prevent 
significant deterioration of air quality (40 CFR Section 52.21) is to be 
interpreted. 

Section 52.21(d) (2) of the regulations requires that any of the 19 
specified types of sources which commence construction or modification 
subsequent to June 1, 1975, are required to obtain a permit. 40 CFR 
Section 52.21 (b) (7) defines commenced as follows: 

"Commenced" means that an owner or operator has undertaken a 
continuous program of construction or modification or that an owner 
or operator has entered into a contractual obligation to undertake 
and complete, within a reasonable time, a continuous program of 
construction or modification. 

The purpose of the regulations to prevent significant deterioration is 
to ensure that a source is not located at a site which would result in 
emissions from that source violating the applicable increment. Thus the 
term "commencement of construction" as that term is used in the 
regulations to prevent significant deterioration, refers to on-site construction 
Ordinarily therefore only significant and continuous site preparation work 
such as major clearing or excavation or placement, assembly, or 
installation of unique facilities or equipment at the site should be 
considered a "program of construction or modification" for purposes of 
Section 52.21(b) (7). However each case must be reviewed on its own 
facts, as noted below. 

There are two additional factors that should be considered. Under 
40 Part 51, Regulations for Preparation, Adoption, and Submittal of State 
Implementation Plans (SIP's), all SIP's are required to include a procedure 
for review (prior to construction and modification) of the location of 
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new sources (Section 51.18). Failure to obtain approval before 
commencing on-site construction of a source requiring such approval 
would, of course, violate the applicable plan. Therefore, any source of 
the type covered by the significant deterioration regulations that has not 
yet received approval to construct pursuant to the applicable plan 
should be subject to review. In any situation where such approval is 
not required for a source prior to commencement of on-site 
construction, the lack of such approval will not be determinative that 
the source has not commenced on-site construction. 

There may also be situations where, although actual on-site work 
has not commenced or been contracted for, the source is so 
irrevocably committed to a particular site that it should be considered 
as having commenced construction. Such situations could include 
sources which are only a few days or weeks from commencing on-site 
construction or sources which have contracted for or constructed unique 
site specific facilities or equipment which are not yet being installed 
on-site. Such situations will be rare but may be taken into account in 
determining whether the source is in effectively the same position as if 
it had commenced on-site construction. 

Because some sources may in good faith, have construed Section 
52.21(b) (7) differently before this guidance and have since entered into 
binding commitments on the assumption that they were exempt from 
review, it is necessary to provide for such cases. Therefore, where a 
source has, in good faith, begun on-site construction or entered into a 
contractual obligation to begin on-site construction after June 1, 1975, on 
the good faith assumption that the source was exempt from the significant 
deterioration regulation, the source will not be subject to review. Reliance 
upon formal written statements by EPA personnel that the source in 
question would not be subject to new source review under these 
regulations would ordinarily be considered reasonable reliance in good 
faith on the assumption that the regulations do not apply to such sources. 
Conversely any source that is aware of this guidance at the time on-site 
construction commenced or a contractual obligation was undertaken could 
not be considered to have done so in good faith reliance that it did not 
need to be reviewed. Therefore you should review all major sources 
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intending to construct in your Region and notify those sources which 
are subject to review in accordance with this guidance. 

Finally, 40 CFR Section 52.21(b) (7) states that an owner or 
operator has commenced construction not only when he has 
undertaken a continuous program of construction or modification 
himself but also when he has entered into a "contractual obligation to 
undertake and complete, within a reasonable time, a continuous 
program of construction or modification". The question of whether a 
contract represents a "contractual obligation" will depend on the 
unavoidable loss that would be suffered by a source if it is required 
to cancel such contract. It is clearly beyond the intent of these 
regulations, for example, to permit a source which has only a 
contract revocable at will to escape review under these regulations. 
Correspondingly, where the contract may be cancelled or modified at 
an insubstantial loss to the plant operator, the proposed source should 
not be allowed to escape review under these regulations. The 
determination of whether a source will suffer a substantial loss if the 
contract were terminated and therefore whether there is in fact a 
"contractual obligation", must be made on a case-by-case basis as 
there are no general guidelines that would cover all situations. Factors 
that would be considered would include the question of whether or 
not the contract could be executed at another site or modified for the 
site in question and the amount of any additional costs of 
constructing at another site or of cancelling the contract. 

Additional questions may arise concerning the applicability of 
the PSD regulations to phased construction projects. If a new 
stationary source will contain a number of facilities to be built in a 
program of phased construction, the entire project should not 
automatically be exempt from review just because one of the facilities 
is grandfathered. Only those additional facilities which are necessary 
for the operation of the grandfathered facility should be exempt from 
review. 

For example, if a power company has commenced construction only 
on the first unit of a planned three unit power plant prior to June 1, 
1975, the other two units would normally not be exempt from significant 
deterioration review, since the first unit can operate completely independently of 
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the other two units. On the other hand, commencement of construction 
of the basic oxygen furnaces at a new grass roots steel mill would 
exempt other facilities, such as a blast furnace, continuous casting 
operation, rolling mill, and sintering plant, which are necessary to 
operate the basic oxygen furnaces. 

As this guidance indicates, there is no clear line dividing those 
sources which are grandfathered and those which are not. Judgments 
must be made on a case-by case basis. For this reason it is not 
possible to predict without knowing the facts of each case which 
sources are subject to PSD review. 

The policy contained in this guidance package has been 
discussed at length with Regions VII and X and was also discussed 
and agreed to at the December 12 meeting in Dallas with the Regional 
Division Directors for Air and Hazardous Materials. 


