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Correspondence 

August 25, 1999 

William Baumann, Chief

Combustion and Forest Products Section

Wisconsin Department of Natural Resources

101 South Webster Street

P.O. Box 7921

Madison, Wisconsin 53707-7921


Dear Mr. Baumann;


This letter is in reply to your May 26, 1999, letter regarding the Oscar Mayer Foods facility in

Madison, Wisconsin. You explain in your letter that Madison Gas & Electric (MGE) has

proposed to construct six electric generating units on Oscar Mayer's property and that these

units will have a dual purpose: (1) to provide backup electrical generating capacity to the Oscar

Mayer facility; and (2) to provide surplus electricity to the MGE system. You have asked

whether we would consider the generating units to be Oscar Mayer's "support facility" based on

the United States Environmental Protection Agency's (USEPA) preamble to the Final Rule for

Part 52 published in the August 7, 1980, Federal Register (45 FR 52695). According to that

preamble, if the generators do constitute Oscar Mayer's support facility, then the generators

and the Oscar Mayer facility may be one "stationary source" within the meaning of 40 CFR Part

52. We understand that, at least on this point, Wisconsin's Prevention of Significant 
Deterioration (PSD) regulations are nearly identical to the Federal PSD rule. In our discussion, 
we refer to Part 52 as we would if we were the permitting authority. Because your program is 
nearly identical to the Federal program under Part 52, we recommend that you look to the 
same guidance in making your analysis under Part 51 and your PSD program. 

Part 52 defines "stationary source" as "any building, structure, facility, or installation which 
emits or may emit any air pollutant subject to regulation under the Act" and further defines 
"building, structure, facility or installation" as "all of the pollutant-emitting activities which belong 
to the same industrial grouping, are located on one or more contiguous or adjacent properties, 
and are under the control of the same person (or persons under common control." 40 CFR Part 
52.21(b)(5) and (6). The generators MGE proposes to construct will be contiguous or adjacent 
to the Oscar Mayer facility. Thus, if the generators and the Oscar Mayer facility also belong to 
the same industrial grouping and are under common control, then they constitute one stationary 
source under Part 52. 

Pollutant-emitting activities are considered to be part of the same industrial grouping if they 
have the same first two digit SIC code. 40 CFR Part 52.21(b)(6). In addition, a support facility is 
considered to be part of the same industrial grouping as that of the primary facility it supports 
even if the support facility has a different two digit SIC code. One source classification 
encompasses both primary and support facilities, even when the latter includes units with a 
different two digit SIC code. Support facilities are typically those which convey, store, or 
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otherwise assist in the production of the principal product." (45 FR 52695) (August 7, 1980). 

USEPA has provided a great deal of guidance to States and sources regarding support 
activities since 1980, in which the Agency has emphasized that determinations of this nature 
are very fact-specific. USEPA provided a detailed summary of the Agency's existing policy in a 
recent public draft of a proposed rulemaking. See Draft preamble to the Part 70 revisions 
(notice of availability published June 3, 1997, (62 FR 30289)). In short, where more than 50% of 
the output or services provided by one facility is dedicated to another facility that it supports, 
then a support facility relationship is presumed to exist. Even where this 50% test is not met, 
however, other factors may lead the permitting authority to make a support facility 
determination. Support facility determinations can depend upon a number of financial, 
functional, contractual, and/or other legal factors. These include, but are not limited to: (1) the 
degree to which the supporting activity receives materials or services from the primary activity 
(which indicates a mutually beneficial arrangement between the primary and secondary 
activities); (2) the degree to which the primary activity exerts control over the support activity's 
operations; (3) the nature of any contractual arrangements between the facilities; and (4) the 
reasons for the presence of the support activity on the same site as the primary activity (e.g., 
whether the support activity would exist at that site but for the primary activity). Where these 
criteria indicate a support relationship, permitting authorities may conclude that a support 
activity contributing more or less than 50% of its output may be classified as a support facility 
and aggregated with the facility it supports as part of a single source. 

One could argue that the generators at issue here will serve as a support facility to Oscar 
Mayer. Although it is unlikely that 50% of their output will go to Oscar Mayer, the generators 
would not be at this location but for the presence of Oscar Mayer and its potential need for 
backup power in the event of an outage. Also, the contract between Oscar Mayer and MGE 
provides that when Oscar Mayer needs back-up power due to an outage, the generators will 
automatically send power to Oscar Mayer, regardless of whether or not MGE also needs power 
from these generators. 

However, even if the facts here establish a support relationship, we are concerned that the 
Oscar Mayer facility and the six generators at issue may not be under "common control" so as 
to make them one stationary source under Part 52. In an August 2, 1996, memorandum 
regarding major source determinations for military installations (which can be located at the 
USEPA Internet website: http://www.epa.gov/ttn/oarpg/t5/memoranda/dodguid.wpd), John S. 
Seitz, Director of USEPA's Office of Air Quality Planning and Standards, indicated that a 
common control determination must focus on who has the power to manage the 
pollutant-emitting activities of the facilities at issue, including the power to make or veto 
decisions to implement major emission-control measures or to influence production levels or 
compliance with environmental regulations. Oscar Mayer "controls" the operation of the 
generators only to the extent that, in the event of an outage, Oscar Mayer would be entitled to 
100 percent of the output until normal power distribution is restored. According to their contract, 
if an outage occurs and Oscar Mayer is receiving no electricity from the main grid, the backup 
generating system would automatically come on-line to supply electricity to Oscar Mayer. 
However, Oscar Mayer has no ownership interest in the generators and nothing in its contract 
with the owner, MGE, indicates that Oscar Mayer will have any power to manage the 
generators' pollutant-emitting activities or to make any decisions relating to emission control or 
compliance with environmental regulations. 

The Seitz memo also indicates that where, as here, a contract provides that less than 100% of 
output will go to the primary activity, the permitting authority should consider the following 
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factors: (1) how integral the contracted activity is to the primary entity's operations; (2) the 
percentage of output that goes to the primary entity; (3) whether the activity must be on site to 
perform its service or produce its product; (4) whether the activity would remain on site if the 
primary entity no longer received the output; and (5) the terms of the contract between the 
primary and secondary entities. Although, in the event of an outage, the backup power from 
these generators would be crucial to Oscar Mayer's operations, it is not likely that the power 
provided during such outages will exceed 10% of total output. Also, although the generators 
probably would not be on the Oscar Mayer facility but for the presence of Oscar Mayer, these 
generators need not be on the Oscar Mayer site in order to fulfill their intended dual purposes. 
They could be located elsewhere and serve the same purposes. 

As the permitting authority, you must ultimately determine whether the Oscar Mayer facility and 
these generators constitute one stationary source for purposes of implementing your PSD 
program. However, if we were making this determination based upon our own PSD regulations 
and our guidance as discussed above, we would find, based on the specific facts which have 
been presented to us, that the Oscar Mayer facility and the six generators to be located on the 
Oscar Mayer property are not under "common control", and, therefore, USEPA would not 
consider them one stationary source within the meaning of Parts 51, 52 and 70. 

If you have any further questions, please feel free to contact me or contact Constantine 
Blathras at (312) 886-0671. 

Sincerely yours, 

/s/ 

Robert B. Miller, Chief 
Permits and Grants Section 
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