
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

OFFICE OF ENFORCEMENT 

December 19, 1979


Mr. Miro Dvirka

William F. Cosulich Associates, P.C.

1 Crossways Park West

Woodbury, New York 11797


Dear Mr. Dvirka:


I am writing in response to your letter of November 9, 1979, in which you 
requested clarification of the Federal air pollution regulation for the prevention of 
significant deterioration (PSD) as it applies to municipal incinerators. 

Your letter seemed to confuse the PSD regulations, which specify a size cutoff of 
250 tons/day charging capacity with the Standard of Performance for new incinerators 
(40 CFR 60.50 (1978)) which specifies a size cutoff of 50 tons/day charging capacity. For 
that reason, this memo will address both sets of regulations, NSPS and PSD. 

I should point out that new incinerators locating in areas designated as 
nonattainment under Section 107 of the Act may also be subject to the Interpretative 
Ruling, published at 44 Federal Register 3274, January 16, 1979, or the ruling on growth 
sanctions published at Federal Register 38471, July 2, 1979. 

The NSPS applies to new incinerators of more than 50 tons/day charging rate. It 
applies only to each individual incinerator which by itself has a charging rate of 50 
tons/day. It does not apply, for example, to a group of 3 incinerators which each charge at 
a rate of 20 tons/day. 

The PSD regulations apply to any new incinerator, or any group of new 
incinerators, with a charging rate of more than 250 tons/day if it has the potential to emit 
100 tons or more/year of a regulated pollutant. The PSD regulations also apply to any 
smaller incinerator or group of incinerators (250 tons/day charging rate) if it has the 
potential to emit 250 tons or more per year. 



The distinction between NSPS and PSD with regard to the treatment of groups of 
incinerators arises because the two regulations contain different rules for determining 
applicability. The NSPS applies to each "affected facility" which, in the case of a 
group[SEE FOOTNOTE *] of incinerators, is each individual incinerator unit with a 
charging rate of 50 tons/day. See 40 CFR 60.50, (1978). PSD, on the other hand, applies 
to each source, as the term "source" is defined at 40 CFR 52.21(b) (4). In the case of a 
group of incinerators, the entire group is the PSD "source". Thus, the charging rates and 
potential emission rates of all incinerators within the same source are grouped for the 
purpose of determining PSD applicability. See 40 CFR 52.21, (1978). 

It is possible that both NSPS and PSD may apply to the same new source. I have 
developed some examples of different groupings of incinerator units and evaluated them 
with respect to NSPS and PSD applicability. I have presented these examples below: 

1) Six new units within the same plant and under common ownership, each having 
a charging rate of 50 tons/day. These units are all exempt from NSPS because NSPS 
applies only to each unit with a charging rate of more than 50 tons/day. PSD applies to 
the group of units if it has the potential to emit 100 tons/year because together the units 
are capable of charging more than 
250 tons/day. 

2) Two new units within the same plant and under common ownership, each 
having a charging capacity of 130 tons/day. These units are both subject to NSPS because 
each is capable of charging more than 50 tons/day. The units are subject to PSD if they 
emit 100 tons/year of a regulated pollutant because together they have a charging capacity 
of more than 250 tons/day. 

3) One new unit charging 100 tons/day. The unit is subject to NSPS. It is subject 
to PSD only if it has the potential to emit 250 tons of a regulated pollutant per year. 

In your letter, you mentioned BACT requirements. BACT refers to Best Available 
Control Technology and is one of the PSD requirements. Unless a PSD permit is required 
for a source, BACT does not apply. 

[FOOTNOTE *] In using the word "group", we mean to convey that the incinerators are 
at one site and under common ownership. 



I should point out that EPA proposed rather extensive changes to the PSD 
regulations in the Federal Register on September 5, 1979. These changes will go into 
effect after final promulgation. While they would not affect the interpretation in this 
letter, they would affect several key definitions such as "potential to emit". 

I appreciate this opportunity to clarify our regulations. Should you have any 
further questions, please contact Libby Scopino at (202) 755-2564. 

Sincerely yours, 

Edward E. Reich, Director 
Division of Stationary Source 
Enforcement 

cc: 	 Dick Rhoads, OAQPS 
Mike James, OGC 
Enforcement Division Directors, Regions I-X 
Air & Hazardous Materials Division Directors, Regions I-X 


