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MEMORANDUM


SUBJECT: PSD Regulations


FROM:	 Director

Division of Stationary Source Enforcement


TO:	 Stephen A. Dvorkin, Chief

General Enforcement Branch, Region II


This is in response to your memo of March 21, 1979, in

which you raised 6 questions regarding application of the PSD

regulations. I will address each question in the order pre­

sented in your memo.


1. Q - If a facility which is within one of the twenty-

eight categories, e.g., a fossil-fuel fired boiler of greater

than 250 million Btu/hour heat input, is being located at a

source which is not classified within one of the twenty-eight

categories, is the facility subject to the 100 ton per year

or the 250 ton per year potential emission level for deter-

mining the applicability of PSD?


A. If a facility which is in one of the 28 source cate­

gories listed in §52.21(b)(1)(i) is located within a source

which is not in one of the 28 listed categories, it is sub­

ject to the 250 ton per year potential emission level for

determining PSD applicability. For example, if a company

plans to install a 250 mm Btu/hour fossil fuel-fired boiler

at a textile mill, the addition of the boiler (facility) is

considered a modification to the textile mill (source).

Since the textile mill is not within one of the 28 listed

source categories, a major modification of the textile mill

occurs when the potential emissions of the textile mill are

increased by 250 tons/year.


This interpretation is based on the definitions of the

terms "major modification" and "source" in the PSD regula­

tions. "Source" is defined as, "any structure, building,

facility, equipment, installation, or operation (or combina­

tion thereof) which is located on one or more contiguous or

adjacent properties and which is owned or operated by the

same person (or by persons under common control)".
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In the example, above, the textile mill, rather than the 

boiler, would be considered the source. The addition of a

new boiler would be considered a modification of the textile

mill. Since textile mills are not one of the 28 listed

source categories, textile mills undergo major modifications

based on potential emission increases of 250 tons/year.


2. Q - What are examples of "repairs" and replacements"

that could be classified as routine?


A. We would prefer to address this question as it ap­

plies to a particular source. In general, however, routine

replacement means the replacement of parts, within the limi­

tations of reconstruction, and would certainly not include

the replacement of an entire "facility" as that term is

defined in §52.21(b)(5).


3. Q - Where a replacement facility is constructed,

i.e., an existing facility is shut-down and one which per-

forms the same function is constructed in its place, is it

permissible to use, to "offset" emissions from the new fa­

cility, the emissions from the old facility, to determine

whether either first-tier or second-tier PSD review is

required?


A. For purposes of determining whether first- or

second-tier review apply to a source, increases in potential

and in allowable emissions should be calculated without

taking into account any emission reductions which occur

simultaneously at the source. Therefore, if a replacement

facility is constructed at a source, the calculation of in-

creased potential emissions from the addition of the facility

shall not take into account the emission reduction which will

result from shutdown of the facility being replaced. It is

recognized however, that when a modification results in no

net increase in emissions, an air quality impact may not

result. Accordingly, §52.21(k)(1)(iv) provides an exemption

from the air impact analysis requirements if a modification

will result in no net increase in emissions and no adverse

air quality impact will occur.* Basically, the reason re-

placement facilities are subject to PSD even when a net

increase in emissions does not result, is that we feel any

new facility, including replacement facilities, should apply

BACT if allowable emissions exceed 50 tons/year.


_________________________

*A source is not eligible for this exemption if it would


impact a class I area or an area that is known to exceed an

increment. See §52.21(k)(1)(i).
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This treatment of replacement facilities is based on the

definition of the term, "major modification" in §52.21(b)(2)

and on §§52.21(j)(2)(ii) and 52.21(k)(3) which discuss the

calculation of allowable emissions. "Major modification" is

defined as "any physical change...to a stationary source

which increases the potential emission rate of any air

pollutant regulated under the act...regardless of any

emission reductions achieved elsewhere at the source...".


Sections 52.21(j)(2)(ii) and 52.21(k)(3) state that in

determining whether and to what extent a modification would

increase allowable emissions,


"there shall be taken into account no emission

reductions achieved elsewhere at the source at which

the modification would occur".


The term "elsewhere" used in these sections of the regulation

was perhaps ill-chosen. By "elsewhere" we mean anywhere and

perhaps should change this word by a technical amendment to

the regulations. Basically, I see no reason for

distinguishing between a replacement facility which is

located in the exact spot occupied by the facility being

replaced, and a replacement facility installed at another

location within the source.


3. (sic) Q - Where new facilities are added to a

source, either to replace existing facilities or for growth,

but the result is a decrease in the emission of a particular

pollutant, must an air quality impact analysis be performed?


A. According to §52.21(k)(1)(iv), a modified source

will be exempt from the requirements of paragraphs (l), (n),

and (p) if there will be no net increase in the emissions of

a criteria pollutant and no adverse air quality impact will

result. Please note that this exemption is not available if

the source impacts a Class I area or an area that is known to

exceed an increment. See §52.21(k)(1)(i).


4. Q - Is a reconstructed facility deemed a new

facility?


A. Yes, a reconstructed facility is a new facility.


5. Q - What is meant by the word "revamped" in the pre-

amble to the PSD regulations (43 FP at 26394, middle column,

second full paragraph, lines 5-6)?




-4-


A. The word "revamped", as used on pg. 26394, means

“modified”. In that paragraph we are making a distinction

between facilities which are modified and those which are

reconstructed. The purpose of using the word revamped in

place of modification is to avoid confusing the concept of a

modified facility with the term "major modification" (of a

source), which is specifically defined and is directly

related to a particular level of increased emissions (100/250

tons per year).


I trust this satisfies your request. If you have any

further questions, please call Libby Scopino at 755-2564.


Edward E. Reich


cc:	 Peter Wyckoff

Mike Trutna



