NOV 29 1978

M. Fred Kl oi ber

Director of Engineering and Operations
Nati onal Asphalt Pavenent Associ ation
6811 Kenilworth Avenue

Ri verdal e, Maryland 20840

Dear M. Kl oi ber:

This responds to your letter of Septenber 13, 1978. In that letter
you asked us to conmment on a series of questions and answers on PSD issues
whi ch you prepared for the nmenbers of the National Asphalt Pavenent
Associ ation. As you wi 11 see, we have nodified a nunber of your answers.
| have al so suggested the del etion of one question and the addition of
anot her .

We are pleased that you took the initiative to set up a neeting with
EPA personnel |ast August. Only through such neetings can we best
understand i ndustry's specific concerns. | believe that NAPA serves
its menbers well by seeking industry-specific clarification of rules.

| trust this is responsive to your request. W have coordinated this
response with M. Edward Reich, Chief, Stationary Source Enforcenent
Division, to whomyou sent a simlar letter.

Si ncerely,

Darryl D. Tyler
Chi ef
St andards | npl enent ati on Branch
Encl osure

cc: E. Reich



REQUI REMENTS FOR THE PROTECTI ON OF SI GNI FI CANT Al R QUALI TY DETERI ORATI ON- -
CONSTRUCTI ON, RELOCATI ON, RECONSTRUCTI ON OR MCDI FI CATI ON
OF ASPHALT HOT-M X PLANTS

1. Must asphalt hot-m x plants neeting the requirenments of SIP, NSPS, and
not inpacting on a Class | area or an area where a known violation of an
applicable increnment exists, undergo a full PSD revi ew?

Answer: According to Section 52.21(k) of the, PSD regul ati ons and the

di scussi on on pages 26393 and 26394 of the June 19, 1978, FEDERAL REG STER
sources with allowed enissions |ess than 50 tons/year, 1000 pounds/day,
and 100 pounds/ hour, and tenporary sources are exenpt fromair quality

i mpacts review including any requirenents for nodeling or nmonitoring so
long as they inmpact no dass | area and no area where the increnent is
known to be violated. Additionally. sources with allowabl e em ssions

| ess than 50 tons per year are not subject to source-specific BACT

revi ew under Section 52.21(j). See also answer #4.

2. Wat is considered to be a "safe distance" froma Class | area?

Answer: EPA does not have a policy of establishing specific “safe” distances.
However, sources can easily estimate their relative em ssions inpact by

the use of desk-top calculations shown in GQuidelines for Air Quality

Mai nt enance Pl anni ng and Anal yses, Volune 10 (Revised): Procedures

for Evaluating Air Quality Inpacts of New Stationary Sources,

EPA- 450/ 4-77-001 (U.S. EPA, Library Service Ofice, Research Triangle

Park, N.C. 27711, Cctober 1977). Wiile nore definitive guidance is

bei ng devel oped, anticipated inpacts to Class | areas will be deter-

m ned on a case-by-case basis.

3. Do the 50-ton source requirenments apply to nonattai nnent areas, as well
as to attainnent areas, and does the offset requirenent apply to such a source?

Answer: If allowable permt em ssions are |less than 50 tons/year

1000 pounds/day, and 100 pounds/hour, the PSD exenptions apply in both non-
attai nment and attai nment areas. The PSD regul ations apply to sources which
woul d i nmpact a clean area whether that area is a designated attai nment area
or a clean pocket of a designated nonattai nnent area. A source which inpacts
both "clean" and "dirty" areas may be subject to both the offset policy and
the PSD regul ati ons, although EPA does not plan to require any duplicative
revi ew where requirenents of the two policies would be identical. Wile the
em ssions offset policy for nonattainment areas currently applies only to
sources with all owabl e em ssions greater than 100 tons/year, it is expected
to be revised such that it will cover sources with potential em ssions of

100 tons or nore per year. A two-tier reviewsinlar to that in the PSD
regul ations will probably be established with a 50 ton/year allowable em ssion
level as the cutoff for full review



4. 1s the application of LAER or BACT required under any circunstances
and in any designated area?

Answer: BACT applies to all sources (including all asphalt plants) that
receive a PSD permt, regardl ess of |ocation, which have all owabl e em ssi ons
| evel s greater than 50 tons/year, 1,000 pounds/day or 100 pounds/hour. BACT
is determ ned on a case-by-case basis and nmust be at |east as stringent

as NSPS.

Currently, the em ssion offset policy applies only to sources with
al | owabl e em ssions levels greater than 100 tons/year. As discussed in
the response to question #3, the offset policy is expected to be revised
so that it contains a two-tiered reviewsimlar to that in PSD. The LAER
requi renment woul d apply to sources with both potential em ssions of
100 tons/year or nore and al |l owabl e em ssi ons of 50 tons/year or nore.

5. What is the definition of a known violation of an applicable increnent?

Answer: A violation of an anbient air quality increnent occurs when the
i ncrease in pollutant concentrations over the baseline | evel exceed the
i ncrenent all owed under 852.21(c). The term “baseline” is defined in
8§52.21(b)(11) and reflects actual air quality as of Auqust 7, 1977.

Al l owabl e enmi ssions of major sources pernmtted since January 6, 1975,
and the all owabl e em ssions of mgjor and m nor sources constructed after
August 7, 1977, consune increnent.

6. How are the emissions for a hot-m x asphalt plant cal cul ated?

Answer: Annual potential em ssions shall be based on the nmaxi mum annua
rated capacity of the plant, unless the plant is subject to enforceable
permt conditons which limt the annual hours of operation. Enforceable
permt conditions on the type and anount of materials conbusted or
processed may be used in determning the potential em ssion rate of a
source. The potential em ssions of a hot-m x asphalt plant may be

cal cul at ed based on expected annual tonnage if a limt to production is
i nposed as an enforceable condition of a permt issued under the State

| npl enenati on Pl an.

7. Can the EPA Regions demand from State, county or city control agencies
retention of "prom nent newspaper advertisenment” because of an earlier
agreenent ?

Answer: We do not wish to answer this question w thout know ng the
particul ar facts involved. W doubt it has national application and
suggest it be del et ed.

8. Is it necessary that a State permt for a 50-ton source be granted before
a PSD application can be submtted?

Answer: The application for a State permt and PSD revi ew shoul d proceed
concurrently. However, where a source with allowabl e em ssions nore than
50 tons/year is subject to both the offset policy and PSD review, the State
permt nust be issued first. The purpose of this requirenent is to ensure



t hat necessary of fsets have been obtained prior to PSD permt issuance

since a PSD permt can be issued only after a denonstration that the source
wi Il not cause a NAAQS to be exceeded. This requirenent does not apply to PSD
sources that are not also subject to the offset policy.

9. VWhich pollutants are covered by PSD revi ew and nonattai nment review,
and how are they applied?

Answer: Al though PSD i ncrenments have been established only for sulfur

di oxi de and particul ates, the PSD regul ations apply to all pollutants which
are regul ated under the Clean Air Act. Regulated pollutants other than

S and particulate matter are subject to all PSD requirenments (including
BACT) except the analysis for increnment inpact.

The em ssion offset policy (nonattainnent review) applies to al
“criteria” pollutants. These pollutants include total suspended particul ate
matter, sulfur dioxide, nitrogen oxides (neasured as NO2), carbon nonoxi de,
and hydrocarbons. Pursuant to section 108 of the Cean Air Act, the
Adm ni strator has determ ned that these pollutants cause or contribute to
air pollution which may reasonably be anticipated to endanger public
health or welfare.

10. If an asphalt hot-m x plant can prove that "potential,” i.e., uncontroll ed,
em ssions are | ower than 250 tons per year, is this plant exenpt from PSD
revi ew?

Answer: |If the potential em ssions froman asphalt hot-mx plant are | ess
than 250 tons/year, the plant is not subject to PSD review. Annual potenti al
em ssions shall be based on the maxi mum annual rated capacity of the plant
unl ess the plant is subject to enforceable permt conditions which limt

t he annual hours of operation. Enforceable permt conditions on the type
and anmount of materials conbusted or processed nay be used in determ ning
the potential em ssion rate of a source.

11. Does "providing an opportunity for a public hearing" mean that a public
hearing actually must be hel d?

Answer: No. Under paragraph 21.21(r)(2)(v), it is stated that only an
opportunity for a public hearing nust be provided.

12. Must an asphalt hot-m x plant undergo PSD review every tine it noves
to a new | ocation?

Answer: According to Section 52.21(i)(7), a portable facility which has

received a PSD pernmit neeting the requirenents of the new regul ati ons may
rel ocate w thout undergoing additional PSD review, provided: the source

notifies the review ng agency of such rel ocation 30 days in advance; the

proposed | ocation would inpact no Cass | area and no area where the PSD
increment is known to be exceeded; and enissions fromthe facility would

not exceed all owabl e em ssions | evels.



