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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

REGION 4


ATLANTA FEDERAL CENTER

100 ALABAMA STREET, S.W.


ATLANTA. GEORGIA 30303-3104


MAR 14, 1997


4APT-ARB


Ms. Rhonda Banks Thompson

Manager

Clean Air Act Implementation Section

Bureau of Air Quality

South Carolina Department of Health

and Environmental Control


2600 Bull Street

Columbia, South Carolina 29201-1708


SUBJ:	 Request for Guidance on Prevention of Significant

Deterioration (PSD) Applicability Determinations for

Boiler Emissions


Dear Ms. Banks Thompson:


We have received your request for assistance by letter dated

February 24, 1997. Your letter alluded to the confusion created by

EPA Region 4's letter dated April 10, 1992, concurring with DHEC's

PSD applicability determination for the modification of the Hoechst

Celanese Corporation facility in York, South Carolina. In addition,

your letter requested guidance in the form of questions to be asked

to applicants in similar situations in order to determine if PSD

applies.


Hoechst Celanese

As you know, Hoechst Celanese submitted an analysis of PSD


applicability to DHEC by letter dated November 21, 1991. In that

letter, the company indicated that planned modifications to their

extraction towers would result in less than significant increases

in VOC emissions; however, emissions from the coal-fired power

boilers at the plant would increase due to increased utilization.

The company based their determination on previous EPA guidance

concerning the “debottlenecking” of equipment at a kraft pulp

mill. Based upon their analysis, the company submitted a PSD

permit application for the project which included an air quality

analysis for the boiler emissions. The extraction tower

modification resulted in a net decrease in VOC emissions,

therefore a BACT analysis was not required for the tower. Since

no modifications were being made to the boilers, a BACT analysis

was not required for the boilers.


By letter dated March 11, 1992, DHEC requested that EPA Region

4 concur with its finding that the company's analysis of PSD

applicability was incorrect and that PSD in fact did not
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apply to the particular modification. The reasoning stated by DHEC in

the letter was as follows:


"The increase in actual emissions that result f rom the burning 
of more coal is the reason. that the company thinks that this 
project is PSD. 

The BAQC disagrees with this reasoning, since the boilers are 
not limited by permit to a certain load level or coal usage 
conditions. The boiler have always been able to operate to a 
maximum capacity, since there are -no physical limits on their 
ability to burn coal even though they have not operated in this 
capacity recently. Since the only function of the boilers is to 
produce steam, the steam can be used for a variety of purposes 
(i.e., heating, process, electricity production) at the facility 
other than extraction towers. The coal boilers are permitted to 
be stand alone facilities whose operation is not dependent upon 
some other activity. The BAQC thinks that this activity should 
not be considered a major modification as it relates to a 
physical change or method of operation per 40 CFR 52.21 
(b)(2)(iii)(f).” 

By letter dated April 10, 1992, the Region's staff concurred 
with DHEC's determination. The basis for the concurrence was that the 
boilers were “permitted as stand alone facilities whose operation is 
not dependent upon some other activity.” The assumption that the 
boilers operated as “stand alone" facilities was in error. This is 
supported by the November 21, 1991, analysis submitted by the company 
which stated on page 2: 

“The increase in boiler load to support the additional 
production capacity does not require any changes to the 
boilers. That is, the boilers have sufficient unused capaclty 
to increase load without undergoing any changes. Moreover, the 
emissions increases at the boilers will not cause exceedances 
of the emission limits in our operating permits. However, the 
additional steam associated with this unused boiler capacity 
cannot be used by the Plant until after the refurbished 
extraction towers are installed.” 
(emphasis added)


It should also be noted that the boiler emissions limits were not

“source-specific” limits within the meaning of the PSD regulations

but rather general State Implementation Plan (SIP) regulation

limits. Consequently, the “actual” emissions of the units could not

be presumed to be equal to the source specific allowable limits as

allowed under the PSD regulations.


In summary, the company correctly analyzed their

applicability based on existing EPA guidance and submitted a PSD
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application. As discussed earlier, the application included an air 
quality analysis and additional impacts analysis - a control 
technology analysis was not required. 

General Questions:


Your letter also asked for Region 4 to provide a list of

questions to ask applicants in similar situations to assist in

determining if PSD applies. The following list of questions are not

intended to be all-inclusive but to give an indication of the type of

questions that need to be answered prior to making a determination.


1. Has the unit previously been pe =itted under the PSD

regulations?


A. Do the permit limits accurately reflect the true

capacity of the unit?

B. What emissions level has been used in determining

increment consumption in the area?


2. 	 What is the operating history of the unit?

A. Can the facility, as currently configured, utilize the

maximum capacity of the unit?

B. If not, is the unit physically constrained by other

process equipment?

C. Has the facility ever utilized the maximum capacity of

the unit? If so, how recently?


Specific Questions


Your letter also asked several specific questions on the issue

of debottlenecking.


Q. Should states inquire about past operating history of a

boiler if no physical modifications are being proposed?


A. As discussed in the general questions above, the operating

history of a boiler can be important in determining whether a

particular physical or operational change elsewhere within the

facility causes an increase in boiler emissions which would not occur

but for the physical or operational change.


Q. If yes, how should this information be evaluated in making the

PSD determination?


A. The critical element in making the determination would be the

"but for” test. That is, would the emissions increase from the boiler

occur but for the change elsewhere in the. facility. The operating

history gives an indication as to whether the current configuration

of the facility is a limiting factor.
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Q. How is the term "change in the method of operation” defined for 
boilers and other processes for PSD purposes? 

A. As you know, the PSD regulations do not define “change in the 
method of operation." Rather, the regulations define what is not to 
be considered a physical change or change in the method of operation. 
Many applicants point to the exemption for increases in production 
rate or hours of operation as allowing increased utilization from a 
boiler without triggering PSD review. EPA's interpretation of the 
regulation to date has been that when a particular physical change or 
change in the method of operation would cause an increase in 
emissions from other emissions units, then those “other” emissions 
must be included in determining PSD applicability for the particular 
change. 

I hope this guidance is helpful as you establish your procedures

for evaluating debottlenecking scenarios. If you have any questions

on this response please contact Mr. Gregg Worley of my staff at (404)

562-9141.


Sincerely yours,


R. Douglas Neeley

Chief

Air & Radiation Technology


Section

Air, Pesticides and Toxics


Management Division



