
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY


SUBJECT: PSD Issues (Federal Paperboard Plant) 
 DATE: December 17, 1976


FROM: Richard G. Rhoads, Director

Control Programs Development Division


TO:	 Tom Helms, Deputy Director

Air & Hazardous Materials Division, Region IV


Per your request (attached), I have reviewed the material you provided

and offer the following guidance in regard to the PSD issues associated

with Federal Paperboard. I apologize for the delay, but your questions

turned out to be more encompassing than originally envisioned at first glance


Many of the questions that you have raised are a direct result of your

recent and continucd experiences with a planned modification to a Kraft -

pulp mill where four boilers are involved. One of the three existing boilers

is to be replaced by a new fourth boiler while the other two existing boilers

are to be modified to burn oil (that is, they are to cease burning bark).

The net result of these actions was predicted to be a net reduction in parti­

culate matter emissions. You asked me first how I thought the PSD regulation

would apply in this situation.


Under the existing PSD regulation, the applicable source would be the

existing Kraft pulp mill which is one of the 19 source types covered under

§52.21. Each of the boilers would be a facility within the Kraft pulp mill

(§52.21(b)(1) states that a source is comprised of one or more pollutant

emitting facilities). Consequently, there must be a net emission increase

in either particulate matter (PM) or SO2 from any source modification for it

to be covered under PSD (52.21(d)(1)).


Your memo stated that there is likely to be a net reduction in terms

of particulate emissions. You did not discuss the expected change to

plant SO2 emissions in your memo, but contact with your staff indicates

that they are expected increase. Your staff further stated that the source

did not provide sufficient details to ascertain if the respective SO2 increase

and PM decrease occurred independently of the named fuel switch. The intent of

PSD is to exclude the impact of fuel switching in determining source applic­

ability except where the switch is an integral part of a plant action to

expand its production. Thus, you should probably focus your attention on

the emissions due to the replacement of the existing boiler by the fourth

new one. If a net increase of either SO or PM results from this replace­

ment, then the new boiler is likely coveted under the current PSD regulations


Given that the new boiler is part of a subject modification due only 

to anticipated increases in SO2 (this may or may not be true), the intent 

of PSD is to require BACT for only SO2. Conversely, BACT for only PM would 

be required under PSD if increased emissions of PM and not SO2 are likely 

from the modification. Although S52.21(d)(2)(ii) states that the subject
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new or modified source must meet a BACT requirement for PM and SO2 the 

intent of this regulation is not to require pollutant-specific best controls 

on a project that would otherwise lower emissions of that pollutant 

and improve the relevant air quality associated with it. (This will be 

clarified in forthcoming amendments.) Thus, the existing regulations do 

not afford you a clear opportunity to levy a BACT requirement for PM on 

the new boiler if there is no appropriate increase in PM emissions from 

the source (Kraft Pulp Mill).


The draft amendments to §52.21 may provide an additional means to 

subject the new boiler (facility) to review. That is, if it were to 

release more than 50 tons per year (TPY) (allowable emissions) of either 

SO2, or PM, the new facility would be subject even though net emissions 

from the Kraft Pulp Mill may decrease for either or both pollutants. If 

you find that the existing regulations do not directly or adequately cover 

the new boiler for a given pollutant, whereas the forthcoming amendments

would, then you might consider inclusion by intent. This, of course, is 

worth, considering. In any event, a 50 TPY release of PM from the new

boiler would be necessary before BACT for PM could be required.


You also asked five general questions concerning PSD which no doubt 

came to mind while considering the proposed Kraft pulp mill modifications. 

I shall attempt to answer each in the same order it was asked. Please 

bear with some repetition of my earlier thoughts.


1. Yes, EPA can force BACT (for a particular pollutant) on a "new 

facility" constructed at the site of an existing source provided that 

(1) there is a net increase of that pollutant at the source due to the

modification, and (2) the existing source or new facility is one of the 

PSD 19. [The new regulations under consideration would subject applicable 

new facilities to BACT if it would emit over 50 tons per year of allowable 

SO2 or particulate matter emissions.]


2. Under the current regulations, we probably cannot subject a 

source modification to PSD and subsequent pollutant-specific BACT require­

ments if there is no net increase of the applicable pollutant from the 

source after the modification. [The new regulations again would catch 50 

TPY source modifications (new facilities, etc.) of SO2 or particulate 

matter.]


3. Yes, in several cases I expect that BACT will be equivalent to 

NSPS when prescribed for subject boilers that are less than 250 x 106


BTU/hr capacity. This, however, must be determined on a case-by-case basis.

Combination boilers are typically a significant and quantifiable emission 

point for SO2 and particulate matter within a Kraft pulp mill and will 

normally be subject to the BACT requirement. The exclusion of this facil­

ity type from NSPS consideration does not necessarily affect its appli­

cability under PSD.
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4. Yes, there is an apparent inconsistency here but closing this "loophole"

might precipitate a substantial and perhaps unmanageable number 

of additional PSD reviews with little compensation in terms of controlled

emissions.


5. Both the new and existing PSD regulations do not allow the source 

to begin any on-site construction prior to obtaining preconstruction 

approval. Pouring footings appears to be an obvious infraction of this

requirement.


I hope that these comments have been responsive to your needs.

Please feel free to call on me or my staff at any time.


cc:	 Ed Reich, DSSE (with attachment)

Dick Stoll, OGC ‘’ ‘’

Kent Berry ‘’ ‘’

Don Goodwin ‘’ ‘’




UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY


SUBJECT: PSD Requirements for Federal Paperboard Plant 
 DATE: Nov. 5, 1976


FROM: G. T. Helms, Jr., P.E., Chief

Air Programs Branch


TO: Files


SUMMARY


On November 3, 1976, 1 met with representatives from the State of

North Carolina and the Federal Paperboard Company to discuss tile

possible application of Federal PSD requirements to a new combin­

ation boiler to be built at the source. A description of points,

issues, and facts discussed at this meeting follows:


1.	 Basically, the Company questions the applicability of the 

PSD regulations. After carefully reviewing the definition 

of "source" and "facility" (40 CFR 52.21), I told them that

I felt their source (Kraft Pulp Mill) was one of 

those described in 52.21(d) and that the new boiler as 

a "facility" in the source was subject to the regulations. 

The Company opposed this interpretation because they do 

not want to meet the BACT limits.


2.	 There are three other boilers at the plant plus the new

one, all of which figure into the overall modification/new source

scheme. One existing boiler will be closed down, 

two others modified to burn only oil (cease burning bark), and the

fourth is the new boiler. Citing the following, 

CFR reference, I told them that I felt the three existing boilers

would not be covered by PSD:


"A source which is modified, but does not increase 

The amount of sulfur oxides or particulate matter

emitted, or is modified to utilize an alternative

fuel, or higher sulfur content fuel, shall not

be subjected to this paragraph."


(Paragraph was Review of New Sources.)


3.	 The Company feels that their new, fourth boiler (facility) 

should not be covered by PSD because of the CFR statement:


"With respect to modified sources, the require­

ments of sub-paragraph shall be applicable only

to the facility or facilities from which emissions

are increased."


Since modifying two boilers and closing the third will

cause a greater reduction in particulate emissions than 

the new emissions from tile fourth boiler, the Company
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feels that 'tile boiler shoul~ not be subject to BACT for

particulate control


4.	 When questioned about BACT requirements for the new, fourth 

boiler, I indicated that in tile previous case of a similar

combination boiler in Region IV, we used the basic NSPS 

limits of 0.1# particulate/106 BTU and 0.8 or 1.2# S02/106 BTU 

to establish limits for this boiler. This facility is

located near Claiborne, Alabama. The following approach was

employed for S02.


• Boiler 240 X 106 BTU/Hr. Coal

Heat

Input 230 X 106 BTU/Hr. Bark


• Total 470 X 106 BTU/Hr.


• Pro-rating the NSPS limit (0.75% sulfur fuel) based 

upon heat input from fossil fuel.


X= 470 X 0.75% S = 1.5% S . . . . This was the coal limit 

240 established as BACT.


I suggested that. EPA would probably take this same kind of approach with 

Federal Paper Board, but we'd have to see the application first.


Besides the issues raised at the meeting, the following are items 

needing additional clarification and resolution:


1.	 Can EPA force BACT on a new "facility" being constructed at an 

old source?


2.	 Can we force BACI for a new “facility” at an existing source 

if old "facilities" are closed down and the closures more

than compensate for the new facility's emissions?


3.	 Can we force NSPS type limits through the PSD programs on 

boilers smaller than 250 X 106 BTU/Hr? Further, since com­

bination boilers were not addressed in the recent CFR proposal 

for Kraft Pulp hills, can we force BACT on this kind of boiler?


4.	 An apparent inconsistency exists in the PSD regs with respect 

to small boilers (<250 X 106 BTU/Hr.). They appear subject 

to PSD’s BACT requirement if built at one of 19 source 

categories. However, if built alone or at a category of source 

not listed, then there is no BACT requirement? Is this so, and 

if it is what can be done to close tile loop hole?
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5.	 Just how far can a source go toward construction without our 

approval? Three have now contacted me wanting to pour footings 

and begin work while we're reviewing their application.


ACTION


Assistance from Regional Counsel and Headquarters is needed and will 

be sought to resolve the issues addressed in this memo.


BACKGROUND


November 3, 1976, meeting in Raleigh, North Carolina.



