
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
RESEARCH TRIANGLE PARK NC 27711 

MAR - 1,1996 

Mr. Donald P. Gabrielson

Pinal County Air Quality Control District

Post Office Box 987

Florence, Arizona 85232


Dear Mr. Gabrielson:


Thank you for your letter of October 25, 1995 to Lydia Wegman

regarding a clarification of the definition of “regulated

pollutant" for the purpose of title V applicability determinations

with respect to open-pit mining operations.


Prior to addressing your questions, I would like to apologize

for the delay in responding to your letter. It is my understanding

that during a discussion with Joanna Swanson of my staff, you

indicated that you were more interested in our addressing some of

the fundamental issues underlying your questions than in receiving

our response by any specified deadline. The issues which you raise

in your letter have been reviewed and discussed by staff within the

Office of Air Quality Planning and Standards (particularly with

people in the new source review and operating permits programs),

Region IX, the Office of General Counsel, and the Office of

Enforcement and Compliance Assurance. These discussions have

delayed our response, but have hopefully resulted in a letter which

is more useful to you.


!	 Where should the analytical quantification of “regulated 
emissions" occur? 

Under this general question, you raise a particular question

relative to Lydia Wegman's October 16, 1995 memorandum entitled

"Definition of Regulated Pollutant for Particulate Matter for

Purposes of Title V." Specifically, you ask where the

quantification of PM-10 (particles with an aerodynamic diameter

less than or equal to a nominal 10 micrometers) should occur for

purposes of title V applicability.


As you know, a source is determined to be a major source

under title V based on its potential to emit. The October 16, 1995

memorandum was intended to provide guidance on what pollutant to

consider in determining title V applicability, not to change the

procedure for calculating potential to emit. 
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Nevertheless, if actual emissions are used as the basis for

determining the potential to emit for a source, then these

emissions should be measured at the point where emissions are

released.


!	 For regulatory purposes, which emissions are 
"fugitive?" 

Under this topic, you ask for the proper interpretation of

fugitive emissions in relation to Lydia Wegman's memorandum of

March 8, 1994 entitled "Consideration of Fugitive Emissions in

Major Source Determinations." You specifically ask whether “the

fact that some sources have actually installed capture-and-control

systems on various crusher, screen, and conveyor drop facilities

necessarily dictate that emissions from all such facilities be

treated as nonfugitive?" As noted in the October 21, 1994

memorandum from John Seitz, which you cite, entitled

"Classification of Emissions from Landfills for NSR Applicability

Purposes," the use of collection technology by certain sources in

a source category creates a presumption that collection is

reasonable for all such sources in that category. As a result,

although the use of capture-and-control systems on various pieces

of equipment would not necessarily dictate that emissions from all

such equipment in that category should be treated as nonfugitive,

the presumption would be that these emissions are nonfugitive.


!	 Do sources fairly characterized as falling within the 
"source category" to which a pre-August 7, 1980 new 
source performance standard (NSPS) applies, but which 
sources are "grandfathered" around the NSPS applicability 
provisions, also need to include "fugitive" emissions in 
making a major source determination? 

Fugitive emissions are to be included in major source

determinations if a facility or source falls within a source

category which has been listed pursuant to section 302(j) of the

Act. Whether a facility has been regulated as an affected

facility, and/or whether it is modifying or under construction,

does not determine whether its fugitive emissions are to be

counted in determining whether the source as a whole is major

under title V. Rather, if a facility or source falls within a

source category which has been listed pursuant to section 302(j)

of the Act, then all fugitive emissions of any "air pollutant" [as

EPA defines the term for purposes of 302(g) of the Act] from that

facility or source are to be included in a title V applicability

determination.


In regard to the aggregation of unlisted sources of fugitive
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emissions with listed sources of fugitive emissions for purposes

of determining whether a source is a major source, please refer

to Lydia Wegman's memorandum of June 2, 1995 entitled "EPA

Reconsideration of Application of Collocation Rules to Unlisted

Sources of Fugitive Emissions for Purposes of Title V Permitting."

This memorandum states that EPA is currently reconsidering its

application of the collocation language in 40 CFR, part 70 as it

applies to unlisted sources of fugitive emissions. Due to this

reconsideration, EPA's interpretation of the part 70 collocation

language (as announced in the preamble of the May, 1991 proposed

part 70 rule) is no longer binding with respect to unlisted

sources of fugitive emissions.


Nevertheless, absent a binding interpretation from EPA,

permitting authorities have discretion in interpreting what part

70's collocation language requires with respect to unlisted

sources of fugitive emissions. For example, permitting authorities

have discretion to include fugitive emissions from sources outside

of a listed source category, that are collocated with the affected

facility, when they are determining whether the source as a whole

is major under title V. Moreover, it is important to note that EPA

is not reconsidering or rescinding its interpretation of the

collocation provisions of the new source review regulations with

respect to unlisted sources of fugitive emissions.


!	 To the extent that merely falling within a source 
category subject to a pre-August 7, 1980 NSPS does not 
inherently require inclusion of all “fugitive” emissions 
in a major source determination, which "fugitive" 
emissions at a facility are rendered "regulated" as a 
result of the actual installation of new facilities 
affected by a pre-August 7, 1980 NSPS? 

As described above, fugitive emissions from a facility or

source are to be included in major source determinations if the

facility or source falls within a source category which has been

listed pursuant to section 302(j) of the Act. As a result, the

specific questions you raise need to be answered according to

whether the facilities or operations in question fall within a

source category listed pursuant to section 302(j).


In addition to the above questions, it is my understanding

that, based on discussions you have had with Joanna Swanson of my

staff, one NSPS of concern for a source in your district is the

NSPS for metallic mineral processing plants (40 CFR, part 60,

subpart LL). The information which you provided to our office

regarding this source has been forwarded to Keith Brown in the

Office of Enforcement and Compliance Assurance, the office
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responsible for NSPS applicability determinations. Mr. Brown will

be contacting you in the near future; however, for future

reference, Mr. Brown can be reached at (202) 564-7124.


I appreciate this opportunity to be of service and trust this

information will be helpful to you. Please understand these

responses are intended solely as guidance as to how EPA would

interpret its regulations in your situation, and are based on the

information you have provided to EPA.


Sincerely,


Robert G. Kellam

Acting Director


Information Transfer and Program

Integration Division



