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VEMORANDUM

SUBJECT: PSD Regul ations - Interpretation of
"Commencenent of Construction”

FROM Roger Strelow Assistant Adm nistrator
for Air and Waste Managenent (AW 443)

TO Regi onal Adm nistrators

Because several questions have been rai sed about ny
menmo of Decenber 18, 1975 on the above-referenced subject,
I would like to stress one basic point and clarify another.

A. The "Contract" Exenption. For a contractua
obligation to qualify a source for an exenption, 40 CFR
52.21(b)(7) requires that the obligation be for a "con-
ti nuous program of construction or nodification.” Page 1 of
my December 18 nenp states that ordinarily, "only signifi-
cant and continuous site preparation work, such as mmjor -
clearing or excavation or placenent, assenbly, or installa-
tion of unique facilities or equipnment at the site should be
consi dered a 'program of construction or nodification -"
(Emphasi s added).

Thus, as a general rule, for one to qualify for the
contractual exenption, he nmust have contracted for continuous
on-site construction work. The discussion in the first ful
par agraph on page 3 of ny Decenber 18 nmeno is not intended.
to provide exceptions to this general rule. That discussion
relates to situations in which even though a "contract"' for
on-site work were executed prior to June 1975, the "contract"”
m ght still not qualify the source for an exenption.

Accordingly, the nere fact that a source had contracted
for the fabrication of a piece of equipnment prior to June
1975 (i.e., placing an order for a boiler) would not
ordinarily exenpt the source. Only if a non-site-work
contract could fit within the "irrevocably conmtted"



exception (discussed in the first full paragraph on page 2

of my December 18 nenp) would it qualify the source for an
exenption fromreview. As my nmenp indicates, such situations
should be "rare."

B. Permts Under 40 CFR 51.18. | did not intend to
state that as an iron-clad rule, a source which had not
received a 51.18 permt would be subject to PSD review.
Since this is a reasonable inference fromthe di scussion at
the top of page 2 of ny Decenber 18 neno, | should clarify
the matter.

What | did intend to say was that the absence of a
51. 18 permt should be considered as a relevant factor in
determ ni ng whether a source could neet the "irrevocably
committed" exception (discussed in the first full paragraph
on page 2 of ny Decenber 18 nenp). A source's arguments
regarding an "irrevocable comm tnent” would have to be
| ooked at extrenely skeptically if it had not yet even
obtained a 51.18 permt.

I should note in concluding this point that the presence
of a 51.18 permt, by itself, neither constitutes the
commencenent of construction nor an "irrevocable commtnment”
to do so.

cc: Regional Air Division Directors
Regi onal Counsel
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FROM

TO

UNI TED STATES ENVI RONMVENTAL PROTECTI ON AGENCY

PSD Regul ations - Interpretation DATE: DEC 18 1975
of Conmmencenent of Construction

Roger Strel ow, Assistant Adm nistrator
for Air and Waste Managenent (AW 433)

Regi onal Adm nistrators

Thi s menorandum provi des gui dance on how t he phrase
“commence” as that termis used in EPA s regulations to pre-
vent significant deterioration of air quality (40 CFR
8§52.21) is to be interpreted.

Section 52.21(d)(2) of the regulations requires that
any of the 19 specified types of sources which conmence
construction or nodification subsequent to June 1, 1975, are
required to obtain a permt. 40 CFR 852.21(b)(7) defines
comrenced as foll ows:

"Commenced” neans that an owner or operator has
undertaken a conti nuous program Of construction or
nodi fication or that an owner or operator has entered
into a contractual obligation to undertake and com
plete, within a reasonable tinme, a continuous program
of construction or nodification.

The purpose of the regulations to prevent significant
deterioration is to ensure that a source is not |located at a
site which would result in em ssions fromthat source
violating the applicable increment. Thus the term"comrence-
ment of construction” as that termis used in the regul ations
to prevent significant deterioration, refers to on-site
construction. Odinarily therefore only significant and
continuous site preparation work such as major clearing or
excavation or placenent, assenbly, or installation of
uni que facilities or equipnment at the site should be con-
sidered a "program of construction or nodification" for
pur poses of 852.21(b)(7). However each case nust be revi ewed
on its own facts, as noted bel ow.

There are two additional factors that should be con-
si der ed. Under 40 Part 51, Regul ations for Preparation,
Adoption, and Submittal of State Inplementation Plans (SIP' s),
all SIP's are required to include a procedure for review
(prior to construction and nodification) of the |ocation of
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new sources (851.18). Failure to obtain approval before
comrenci ng on-site construction of a source requiring such
approval would, of course, violate the applicable plan.
Therefore, any source of the type covered by the significant
deterioration regulations that has not yet received approval
to construct pursuant to the applicable plan should be subject

to review. In any situation where such approval is not
required for a source prior to comrencenent of on-site
construction, the |ack of such approval will not be deter-

m native that the source has not commenced on-site construction.

There may al so be situations where, although actual on-
site work has not conmmenced or been contracted for, the
source is so irrevocably committed to a particular site that
it should be considered as having cormmenced construction.
Such situations could include sources which are only a few
days or weeks from comrencing on-site construction or sources
whi ch have contracted for or constructed unique site specific
facilities or equi pnent which are not yet being installed
on-site. Such situations will be rare but may be taken into
account in determ ning whether the source is in effectively
the same position as if it had conmenced on-site construction.

Because sone sources may, in good faith, have construed
8§52.21(b)(7) differently before this guidance and have since
entered into binding conmtments on the assunption that they
were exenpt fromreview, it is necessary to provide for such
cases. Therefore, where a source has, in good faith, begun
on-site construction or entered into a contractual obligation
to begin on-site construction after June 1, 1975, on the
good faith assunption that the source was exenpt fromthe
significant deterioration regulation, the source will not be
subject to review. Reliance upon formal witten statenents
by EPA personnel that the source in question would not be
subj ect to new source revi ew under these regulations would
ordinarily be considered reasonable reliance in good faith
on the assunption that the regulations do not apply to such
sources. Conversely any source that is aware of this guidance
at the tinme on-site construction commenced or a contract ual
obl i gati on was undertaken could not be considered to have
done so in good faith reliance that it did not need to be
reviewed. Therefore you should revie w all nmjor sources



3

intending to construct-in your Region and notify those
sources which are subject to review in accordance with this
gui dance.

Finally, 40 CFR 852.21(b)(7) states that an owner or
oper at or has commenced constructi on not only when he has
undert aken a conti nuous program of construction or nodifica-
tion hinmself but also when he has entered into a "contractua
obligation to undertake and conplete, within a reasonabl e
time, a continuous program of construction or nodification".
The question of whether a contract represents a "contractual
obligation® w Il depend upon the unavoi dable | oss that woul d
be suffered by a source if it is required to cancel such
contract. It is clearly beyond the intent of these regula-
tions, for exanple, to pernmt a source which has only a
contract revocable at will to escape review under these
regul ati ons. Correspondi ngly, where the contract may be
cancell ed or nodified at an insubstantial [oss to the plant
operator, the proposed source should not be allowed to
escape revi ew under these regulations. The determ nation of
whet her a source will suffer a substantial loss if the
contract were term nated and therefore whether there is, in
fact a "contractual obligation", nust be made on a case- by-
case basis as there are no general guidelines that would
cover all situations. Factors that would be considered
woul d i nclude the question of whether or not the contract
coul d be executed at another site or nodified for the site
in question and the anmount of any additional costs of con-
structing at another site or of cancelling the contract.

Addi tional questions may arise concerning the applica-
bility of the PSD regul ations to phased construction projects.
If a new stationary source will contain a nunber of facilities
to be built in a program of phased construction, the entire
proj ect should not automatically be exenpt fromreview just
because one of the facilities is grandfathered. Only those
additional facilities which are necessary for the operation
of the grandfathered facility should be exenpt fromreview

For example, if a power conmpany has commenced con-
struction only on the first unit of a planned three-unit
power plant prior to June 1, 1975, the other two units would
normal |y not be exenpt from significant deterioration review,
since the first unit can operate conpletely independently of
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the other two units. On the other hand, comrencenent of
construction of the basis oxygen furnaces at a new grass-
roots steel mll would exenpt other facilities, such as a
bl ast furnace, continuous casting operation, rolling mll,
and sintering plant, which are necessary to operate the
basi ¢ oxygen furnaces.

As this guidance indicates, there is no clear line
di vi di ng those sources which are grandfathered and those
whi ch are not. Judgnents must be nmde on a case-by-case
basis. For this reason it is not possible to predict wthout
know ng the facts of each case which sources are subject to
PSD revi ew.

The policy contained in this guidance package has been di scussed
at length with Regions VIl and X and was al so di scussed and agreed to
at the Decenber 12 neeting in Dallas with the Regional Division Directors
for Air and Hazardous Material s.



