
February 8, 2000


(AR-18J)


Lloyd Eagan, Director

Bureau of Air Management

Wisconsin Department of Natural Resources P.O. Box 7921

101 South Webster Street

Madison, Wisconsin 53707-7921


Dear Ms. Eagan :


This letter is in regard to your November 12, 1999, letter concerning

applicability of Prevention of Significant Deterioration (PSD) to

debottlenecked sources. Below, we address the issues you raise, based on how we

believe each question would be resolved under the federal PSD rules in

Title 40 Code of Federal Regulations (CFR) Section 52.21. This does not

represent how you must interpret the PSD regulations that the United States

Environmental Protection Agency (USEPA) has approved into Wisconsin’s state

implementation plan, nor does it represent final agency action. Instead, this

letter provides guidance for you to consider in your role as the PSD permitting

authority.


In your letter, you describe three scenarios, each of which involves a

modification to a process line that results in the debottlenecking of an 

on-site power boiler. You care to the conclusion that, in each of the

scenarios, the modification would be considered major and subject to PSD

review. EPA first agrees that it is appropriate to consider the increased

emissions from the entire project (process line increases plus power boiler

increases) in determining whether the increase is significant. See 40 CPR 

§52.21(b)(3)(I)(a) (defining "net emissions increase" to include "any increase

. . . from a particular physical change or change in method of operation at a

stationary source"). Further, we agree that the proper way of calculating the

amount of the emissions increase fran these units is to compare each unit's

future potential emissions to its past actual emissions.

See §§52.21(b)(21)(ii),(iv). With regard to your first conclusion, we concur

that, barring additional information, each of the scenarios would be

considered a major modification and subject to PSD review under the federal

rules because, under each scenario, the net emission increase from the project

(process line and power boiler increases) is significant. However, this simple

analysis does not account for the fact, relevant particularly in 

Scenario #3, that if a source estimates that the resultant increase in actual

emissions from its construction project will be less than significant, it may

avoid PSD by committing to enforceable limitations on its emissions to ensure
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that the potential emissions remain below the significance levels. See §52.21(b)(4).


As to your second conclusion, you request USEPA’s concurrence on the 

application of BACT only to the process equipment and not to the power boiler

(as described in the third scenario). Again, although we are pleased to give

our view of how the Federal PSD rules would apply, we recognize that you have

primary responsibility for determining how your SIP-approved PSD program may

apply to specific activities, especially where that program varies from the

Federal program. In brief summary, where an emissions unit has not undergone a

physical or operational change, BACT does not apply.

See 40 CPR §52.21(j)(3) (stating that BACT applies to units that experience a

net increase "as a result of a physical change or change in the method of

operation in the unit" (emphasis added)). The USEPA’s past policy confirms this

approach. In a memorandum dated July 28, 1983, fran Director, Stationary Source

Compliance Division, Office of Air Quality Planning and Standards, to Michael

M. Johnston, Chief, Air Operations Section - Region X, titled "PSD

Applicability Pulp and Paper Mill" (enclosed), we addressed the issue of the

application of BACT. The memorandum states that


since the recovery boiler could not have operated at a level 

higher than that provided by the existing digester capacity , any

increase in actual emissions at the recovery boiler which will

result fran the increased capacity provided by the larger digester

must be considered for the purposes of PSD applicability... Since

the recovery boiler itself will not be undergoing a physical 

change or change in the method of operation, it will not have to

apply Best Available Control Technology (BACT). However, all

emissions increases must undergo air quality analysis and will

consume applicable air quality increments.


In order to understand how this general policy would apply to specific cases,

it is essential to establish whether individual units are being physically or

operationally changed, and it also vital to ensure that the emission unit is

properly defined. For instance, in the enclosed December 24, 1997, memorandum

from Judith A. Katz, Acting Director, Air Protection Division - Region III and

Robert J. Simolski, Chief Air and Toxics Section, Office of Regional Counsel

Region III to Greg B. Foote, Air Division, Office of General Counsel, titled

"BACT Analysis for Westvaco Corporation Paper Mill in Luke, Maryland,” USEPA

addressed the question of whether or not a power boiler combusting digester 

gas should be considered a single emissions unit. This memorandum addresses a

facility that was replacing three of its twelve digesters with slightly larger

digesters. The future potential emissions to the past actual emissions

associated with the replacement resulted in a significant net emission 

increase for sulphur dioxide (S02), The emissions increase occurred at the

recovery furnaces and the power boilers. The memorandum concluded that


while the SO2 emissions are formed indirectly by combustion of the

digester gases, EPA Region III considers a process unit and its

associated control equipment to be integral parts of a single




emission unit... Therefore, Region III bas determined that BACT

must be applied to the power boiler to control S0

occurring as a result of the replacement of the digesters.


2 emissions


On March 18, 1998, Bruce C. Buckheit, Director, Air Enforcement Division,

concurred with the above conclusion.


Of course, the specific facts surrounding a facility's modification are

critical in making a BACT applicability determination. Because your incoming

letter did not make clear the nature of the hypothetical facility and whether

there may be other factors (including whether the source bas existing permit

conditions restricting their operations or emissions) that you may need to

consider in reaching this conclusion, we do not reach any conclusion about

where BACT must apply. Rather, as discussed above, you should carefully

consider which units are being physically or operationally changed and should

be careful to look at entire emissions units in doing so.


Further, we must stress that the memoranda we have referenced are in response

to particular situations at particular facilities, based on the history and

facts as presented to USEPA. We caution the careful use of this letter as a

reply to a general PSD permit programmatic concern, and request that the WDNR

contact us when the applicability issues discussed in your hypothetical are

realized in the context of a specific source.


If you have any further questions, please feel free to contact me, or have 

your staff contact Constantine Blathras at (312) 886-0671.


Sincerely yours,


/s/


Robert B. Miller, Chief 

Permits and Grants Section


Enclosures
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State of Wisconsin \DEPARTMENT OF NATURAL RESOURCES

101 S. Webster St. 

Tommy G. Thompson, Governor 
George E. Meyer, Secretary 

November 12, 1999


Mr. Robert Miller, Chief

Permits and Grants Section, Air Programs Branch 

USEPA Region V AT-18J

77 W Jackson Blvd.

Chicago,IL 60604


Subject: Applicability of PSD in Regard to Debottleneck Sources 

Dear Mr. Miller: 

Box 7921 
Madison, Wisconsin 53707-7921 

Telephone 608-266-2621 
FAX 608-267-3579 
TDD 608-267-6897 

The Wisconsin Department ofNatural Resources (WDNR) has been presented with three scenarios in 
regard to process modifications that result in the debottlenecking of an on-site power boiler. These 
scenarios, presented by Wisconsin Manufactures and Commerce (WMC) on behalf of their members, are 
primarily concerned with the applicability of the Prevention of Significant Deterioration (PSD) program, 
as its applications are applied to the power boiler. WDNR is prepared to present its conclusion on these 
scenarios, however, we would appreciate concurrence from USEP A prior to providing our determination 
to WMC. Although the scenarios are presented as hypothetical situations, I assure you that they are very 
real and are common to several facilities within Wisconsin. 

The three scenarios are basically identical with the varying factor being the emission rates of the emission 
units involved in the project. The core situation is this: 

An existing process line at a major stationary source utilizes steam provided by an on-site power

boiler. A physical change has been proposed to be made to that process line that will result in a 

net emission increase from the process line. The change will require an increase in the amount of

steam that is provided to the process line by the power boiler. No physical change to the power

boiler is necessary. The process line in this discussion clearly bottlenecks the power boiler's

capabilities.


Scenario 1:

The net emission increase from the process line will exceed PSD significant thresholds. The net

emission increase from the power boiler on a future potential to past actual emission basis also

exceeds PSD significant thresholds. However, the increase in emissions on a predicted future

actual to past actual emission basis from the power boiler do not exceed the PSD significant

thresholds.


Scenario 2:

The net emission increase from the process line will exceed PSD significant thresholds. The net

emission increase from the power boiler on a future potential to past actual emission basis also

exceeds the PSD significant thresholds, as does the increase in emissions on a predicted future

actual to past actual basis.


Quality Natural Resources Management 
Through Excellent Customer Service 



Scenario 3:

The net emission increase from the process line will not exceed PSD significant thresholds. The

net emission increase from the power boiler on a future potential to past actual emission basis

exceeds the PSD significant thresholds, however the increase in emissions on a predicted future

actual to past actual emission basis does not.


In addressing the above scenarios, WDNR has relied upon USEP A rule making and USEP A decisions as 
they apply to debottlenecking. 

40 CFR 52.21(b)(2) defines major modifications as "any physical change or change in the method of 
operation of a major stationary source that would result in a significant net emission increase of any 
pollutant subject to regulation under the Act". 40 CFR 52.2 1 (b)(3) defines a net emission increase as "the 
amount by which the sum of the following exceeds zero: Any increase in actual emissions from a 
particular physical change or change in the method of operation at a stationary source; and any other 
increases and decreases in actual emissions at the source that are contemporaneous with the particular 
change and are otherwise creditable". Because these definitions require an examination of "any increases 
in actual emissions resulting from a particular physical change", all increases in actual emissions at the 
source resulting from proposed physical change to the process must be included in determining the net 
emission increase of the project. Thus, increases in actual emissions from the power boiler, due to the 
relief on the bottleneck provided by the process, must be included in the net emission increase 
determination. 

40 CFR52.21 (b )(21 )(i) defines actual emissions as "the actual rate of emissions of a pollutant from an 
emissions unit, as determined in accordance with (ii) through (iv) below: 

(ii) In general, actual emissions as of a particular date shall equal the average rate, in tons per 
year, at which the unit actually emitted the pollutant during a two-year period which precedes the 
particular date and which is representative of normal operation of the source. The Administrator 
shall allow the use of a different time period upon a determination that it is more representative of 
normal source operation. Actual emissions shall be calculated using the unit's actual operating 
hours, production rates, and types of materials processed, stored, or combusted during the selected 
time period 
(iii) The Administrator may presume that source-specific allowable emissions for the unit are 
equivalent to the actual emissions of the unit. 
(iv) For any emissions unit (other than an electric utility steam generating unit) which has not 
begun normal operations on the particular date, actual emissions shall equal the potential to emit 
of the unit on that date. 

Because the emissions units presented in the above scenarios are assumed to have begun normal 
operations under current conditions, actual emissions prior to the proposed project are determined using 
the procedures within (ii) above. However, since the process and the power boiler have not begun normal 
operations under the proposed conditions, actual emission after modification are equal to the potential to 
emit of the units, per (iv) above. Thus, the potential actual emissions to past actual emissions 
determinations offered in these scenarios is irrelevant. 

The above discussion leads WDNR to the conclusion that each of the three scenarios would be considered 
a major modification and subject to PSD review since the net emission increase from the project (process 
line increase plus power boiler increases) in each of the three scenarios is considered significant. Does 
USEP A concur with this conclusion? 

40 CFR 52.21(j)(3) states that "a major modification shall apply best available control technology 
(BACT) for each pollutant subject to regulation under the Act for which it would result in a significant net 



emission increase at the source. This requirement applies to each proposed emissions unit at which a net 
emissions increase in the pollutant would occur as a result of a physical change or change in the method of 
operation in the unit". The preamble to the August 7, 1980 rule making on the PSD program discusses 
the application of BACT at Item L, contained on page 52681 of the rule making. Item L states that BACT 
is required for "modifications only when a net emissions increase occurs at the changed unit(s) and a 
significant net emissions increase occurs at the plant; BACT applies onlv to the units actually modified". 
This requirement, along with its explanatory language, leads WDNR to the conclusion that since only the 
process equipment is actually being modified and that the power boiler will not be undergoing any 
physical or operational changes, BACT must be applied to the process equipment only, and is not required 
to be applied to the power boiler. Can USEPA offer its concurrence in this conclusion? 

Although WDNR does have SIP approval of its PSD program, I would appreciate USEPA input on these 
scenarios. Wisconsin’s PSD regulations are very similar to requirements of 40 CFR Part 52 and the 
decisions WDNR makes in regard to the PSD program are made taking past USEPA interpretations into 
consideration. This instance was no exception, as several decisions which USEPA and WDNR have made 
on similar cases have been reviewed in arriving at the WDNR conclusions stated above. Thus, WDNR 
wishes to obtain USEPA input on its conclusions presented here prior to providing them to WMC. Also, 
if possible WDNR would appreciate concurrence from USEPA's Compliance and Enforcement program, 
in addition to the Permit Program's perspective. 

Thank you in advance for your willingness to consider this matter. Should you or your staff have any 
questions regarding these issues, please contact Jeffrey Hanson of my staff at (608) 266-6876. 

Sincerely, 

Lloyd L. Eagan, Director 
Bureau of Air Management 

Cc: Patrick Stevens, WMC, 501 East Washington Avenue, P.O. Box 352, Madison, WI 53703-2944 


