
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, D.C. 20460


APR 24 1980


OFFICE OF ENFORCEMENT


MEMORANDUM


SUBJECT: PSD Applicability Determination


FROM:	 Director

Division of Stationary Source Enforcement


TO:	 Allyn Davis, Director

Air and Hazardous Materials Division

Region 6


This is in response to your memo of March 18, 1980, regarding

the applicability of the PSD regulations to surface coal mines

which would be located adjacent to power plants. Your memo

described two specific cases involving the construction of power

plants, coal mines, and coal preparation plants which would be

located on adjacent properties and owned by the same persons. In

the first case, Brazos Coal Ltd. plans to construct a new power

plant and new coal mine, both at the same time, at the same site.

In the second case, the Southwestern Electric Power Company has

already obtained a PSD permit for a power plant and is planning to

add a coal mine at the same site.


A question fundamental to both cases is whether two

independent facilities can be considered part of the same source

when they are located on adjacent properties and are owned by the

same persons. The answer to that question is yes; they should be

considered part of the same source. The definition of source in 40

CFR §52.21(b)(1979) is:


"any structure, building, facility, equipment, installation,

or operation (or combination thereof) which is located on

one or more contiguous or adjacent properties and which is

owned or operated by the same person (or by persons under

common control)."


In the amendments proposed September 5, 1979, the wording of the

definition of source changed but the meaning is still the same: a

source includes all units owned or operated by the same person on

contiguous or adjacent properties.




The next question which must be answered is: What should you

call the source in these particular cases ("source" meaning all

units on the property)?


One reasonable approach would be to look at the purpose or

products of the units on contiguous or adjacent properties.

Electric power can be identified as a product of both sources,

which each consist of a coal-burning power plant, coal mine and

coal preparation plant. Therefore, all the units at each source

fall under the source category "power plant". Hence, I would

consider Brazos Coal Ltd.’s proposed power plant and coal mine to

be all one source, a power plant. And I would consider the

addition of a mine at Southwestern Electric’s power plant to be a

modification of the power plant.


In both cases, the source is a power plant which basically is

one of the 28 categories listed under section 40 CFR 52.21(b)(1).

Therefore, even under the stay (45 FR 7800), fugitive emissions

should be included in calculating the potential emissions

increases at both sources.


I realize that this interpretation may not provide the same

treatment for all surface mines. However, it is consistent with

the definitions and with the intent of the regulations.


Should you have any questions, please contact Libby Scopino

of my staff at 755-2564.


Edward E. Reich


cc:	 J. Weigold

P. Wyckoff

Regional PSD Contacts




UNITED STATES ENV1RONMENTAL PROTECTION AGENCY


DATE: March 18, 1980


SUBJECT:	 PSD Applicability Determinations in Consideration of EPA's Stay to

the 1978 Regulations


FROM: Allyn Davis, Director

Air and Hazardous Materials Division


TO:	 Edward Reich, Director

Division of Stationary Source Enforcement


As a result of EPA's stay to the application of 40 CFR 51.24 and 52.21 of

the 1978 PSD regulations, we have found that most of the permit applications

for surface mining operations are no longer subject to permit review. This

is attributed to the majority of emissions being fugitive at mine sites and,

since the fugitive emissions are no longer included in determining the

source's potential to emit, these mines are no longer major sources.


Fugitive emissions are, however, included in determining the potential to

emit pollutants from a fossil fuel-fired electric power plant. We presently

have two permit applications for power plants associated with surface coal

mines in which the power plant and the mine are located at the same site,

the property is contiguous, and both the power plant and mine are under

common ownership.


In our first case, Brazos Coal Ltd, both the power plant and the surface

mine are to be considered for a PSD permit. The power plant, if considered

independently of the mine, is a major source. The power plant and mine are

not independent operations but they could conceivably be independent if the

mine were to sell the coal to a purchaser other than the associated power

plant.


Is this surface mine a facility of a major source (the power plant), and if

so, must the mine undergo permit review for the fugitive mining emissions?


In our second case, Southwestern Electric Power Company, the power plant has

already obtained a PSD permit and is now seeking a permit for the mine. The

coal preparation plant was permitted along with the power plant which means

that there are no point source emissions at the actual mining site.


Is this surface mine to be considered a modification to a major source (the

power plant), and as such, are the fugitive mining emissions subject to

permit review?


Our concern is that we apply the stay such that the permit review requirements

are consistent for all surface mining operations. If the owner in either

application were to sell land between the power plant and the mine, the

property would no longer be contiguous, the mines would no longer be major

sources, and the mines would not be subject to the PSD review. If this is

allowed, sources could easily circumvent permit review for the mines.




One approach to this problem might be to view all surface mines as sources

which are independent of power plants. However, we would have to develop

criteria in order to discern what operations should be considered with the

power plant and what operations should be considered with the mine. For

instance, in our first case, the coal preparation facility is located at the

mine site. In our second case however, the coal preparation facility is

located at the power plant site. The location of the preparation plant becomes

critical when considering mining operations under the stay. The

preparation plant is the only facility at these mining operations with

significant point source emissions.


We need definitive guidance on how to apply the stay to the Brazos Coal and

Southwestern Electric Power Company mines, as well as other permit

applications which we may receive prior to finalization of the revised

regulations. Please contact us by April 4, 1980 concerning the PSD

applicability requirements for the two cited cases so that we can proceed with

permit processing.


If you have any questions concerning the issues that we have raised on

surface mines, please contact Kathy Bell at (FTS) 729-2742.


. 

cc:	 Air & Hazardous Materials Division,

Regions 7, 8, and 9



