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January 13,1992 

MEMORANDUM 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulation 

GLP Regulations Advisory No. 39 

FROM:	 David L. Dull, Director 
Laboratory Data Integrity Assurance Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Policy & Grants Division of the Office of 
Compliance Monitoring. This interpretation is official policy in 
the GLP program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
FTS 398-8333 (703) 308-8333. 

Attachment 

cc: C. Musgrove 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

Dear 

OFFICE OF

PREVENTION, PESTICIDES

AND TOXIC SUBSTANCES


This is in response to your letter of May 21, 1991, to David 
L. Dull regarding Good Laboratory Practice Standards (GLPS). That 
letter was referred to me for reply. Although not specifically 
described, it is assumed that you are interested in an 
interpretation regarding the GLPS regulations promulgated under the 
Federal Insecticide, Fungicide and Rodenticide Act (FIFRA). 

In your letter you asked whether your facility would be in 
compliance with GLPS when using a generic protocol system. 
Specifically, a generic protocol describing certain requirements 
common to similar studies would be transmitted to a sponsor for 
review and approval. The approved generic protocol would be 
transmitted back to your facility and copies would be maintained at 
both your facility and the sponsor's facility. For each specific 
study, a letter of authorization would be additionally obtained 
from the sponsor. The letter of authorization references the 
generic protocol, the study name, and the test substance. 
Presumably the authorization letter will include the proposed 
experimental start and termination dates, and any other protocol 
requirements not covered by the generic protocol. 

The type of approach described above could be an acceptable 
mechanism to obtain sponsor approval of the study-specific 
protocol, as is required at 40 CFR 160.120(a)(14). Note that a 
study protocol must still be drafted for each study which is signed 
by the study director. That study protocol would be considered 
"approved" by the sponsor if and only if it contains just those 
elements contained in the approved generic protocol and the letter 
of authorization. It may contain such elements by referencing the 
appropriate approved documents, but only if the documents are 
themselves maintained and available and the references are clear 
and unambiguous. If there are any elements included in the study 
protocol which are either not stated in, are altered from, or are 
in addition to the elements contained in the approved generic 
protocol and/or the letter of authorization, these changes must be 
additionally approved by the sponsor and the date(s) of approval 
maintained with the protocol. 

Records of the approval of the generic protocol and the letter 
of authorization, as well as records of all approved changes or 
revisions to the protocol must be maintained with the study 
protocol and signed and dated by the study director. It is 
presumed that instructions from the sponsor to alter an existing 



protocol constituted approval of protocol changes. 

If you have any questions on this response pleas contact Steve 
Howie of my staff at 703-308-8290. 

Sincerely yours, 

/s/ John J. Neylan III, Director, 
Policy and Grants Division 
Office of Compliance Monitoring 

cc:	 David L. Dull 
GLP file 


